“Učio sam ponovo da hodam, dišem i stojim”! Ispovest Francuza koji je bio u komi od koronavirusa!

Medical staffs evacuate a patient infected with the Covid-19 virus into a French military helicopter heading to Switzerland to ease the situation in eastern France, Monday, March 30 2020 in Strasbourg, eastern France. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Jean-Francois Badias)
110

Morao sam ponovno da učim da dišem – kaže Paulo Alves iz Francuske, jedan od obolelih od Covid-19 koji je bio na intenzivnoj nezi i ozdravio je. Ali dani provedeni na respiratoru ostavljaju tragove i zahtijevaju dug oporavak, piše Hina.

Nikad pre francuske bolnice nisu imale toliko pacijenata na odeljenjima za reanimaciju i intenzivnu medicinu, na hiljdae njih, prenosi Telegraf.

Reč je o ozbiljnim slučajevima s teškom respiratornom insuficijencijom uzrokovanom novim korona virusom koji je pacijentima zahvatio pluća.

Pacijentima tada treba respirator.

Daju im se sedativi i često sredstva za opuštanje mišića – objasnio je AFP-u Stefan Peti Mair, anesteziolog-reanimator u Bourg-en-Bresseu, u departmanu Est.

Najteže obolele okreće se na stomak jer takav položaj dprinosi povećanju količine kiseonika u njihovim plućima.

“Pacijenti mogu da imaju problema i s bubrezima, srcem, jetrom pa i neurološke probleme”, kaže lekar.

“Na odeljenjima za reanimaciju ostaje se dugo, dve do tri nedelje, čak i više”,  kazala je Helen Prižent, pneumolog u bolnici Raymond-Poincaré à Garchesu, u pariškoj regiji.

“Postoje rizici, koji nisu tipični samo za Covid-19, kao što je rizik od gubitka mišićne mase te mišićnih i neuroloških komplikacija”, kazala je. Ona koordinira odeljenjem za oporavak pacijenata skinutih s respiratora.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More