Po prvi put bez vernika! Sišao Blagodatni oganj u crkvi Svetog groba Gospodnjeg u Jerusalimu (FOTO, VIDEO)

Foto: printscreen/youtube
452

Uživo iz Jerusalima “Sputnjik” prenosi ceremoniju silaska Blagodatnog ognja koja se po prvi put odvija bez prisustva vernika, zbog pandemije virusa korona.

Obično se na hiljade pravoslavnih hrišćana okuplja u Crkvi Svetog groba u Istočnom Jerusalimu uoči pravoslavnog Uskrsa. Vernici se mole i pale baklje i sveće iz plamena za koji se veruje da je čudesno zapaljen u Isusovoj grobnici u crkvi Edikula.

Nakon ceremonije silaska Blagodatnog ognja, plamen se prethodnih godina avionom prenosio u druge pravoslavne zemlje – Grčku, Rusiju, Ukrajinu, Srbiju, Bugarsku, Gruziju i Rumuniju. Što se ove godine zbog pandemije neće desiti.

Već će posle službe, predstavnici Jerusalimske Pravoslavne Crkve odneti Oganj do Jafa kapije u Starom gradu Jerusalima, odakle će je predstavnici ambasada preneti na aerodrom „Ben Gurion“ i odatle biće isporučen u njihove zemlje.

Prema verovanju, Blagodatni oganj simboliše nerukotvorenu svetlost uskrsnuća Hristovog o kojem je govorio apostol Petar. Oganj se svake godine pali u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu uoči Uskrsa.

Izvor Sputnjik Mitropolija
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More