“Korona mora da se ubije”! Doktorka Nadežda Basara, najcenjeniji svetski onkolog i hematolog o lečenju virusa

Foto: PrintScreen/YouTube
1,577
Naša čuvena doktora Nadežda Basara koja je svetski stručnjak u transplataciji matičnih ćelija uključila se putem Skajpa u Jutarnji program RTS -a gde je pričala o tretmanu lečenja virusa.
“Proces lečenja je takav da bolesnici koji imaju temperaturu i zapaljenje pluća dobijaju kiseonik, smanjuje se temperatura, prate se u bolničkim uslovima i samo ako zbog loših gasova u krvi, idu na respirator. Srećom, takvih pacijenata smo imali samo četvoro”, rekla je prof. dr Nadežda Basara, svetski priznati hemato-onkolog sa Balkana i jedan od vodećih srpskih stručnjaka u medicini koja pored onkologije, hematologije, intezivne medicine i pulmologije vodi i korona odeljenje na Klinici Sankt Franciskus u Nemačkoj.https://www.nasiusvetu.com/izdvajamo/51918/za-nju-ne-postoje-prepreke-nasa-doktorka-jedan-od-najvecih-strucnjaka-u-nemackoj-i-u-evropi-foto9913/Dr Basara o čijim rezultatima ne prestaje da se govori (87 odsto izlečenih hematoloških pacijenata dve godine nakon transplatacije matičnih ćelija), odgovorila je na pitanje da li kovid-19 može da se izleči matičnim ćelijama, prenosi Blic Žena.”Matične ćelije ne mogu da pomognu u lečenju korona virusa. Svako ko zna šta matične ćelije rade, dakle obnavljaju hematopoezu i tkivo, shvataju da one ne pomažu. Korona virus mora da se ubije, a matične ćelije ne ubijaju nego obnavljaju. Osim toga, da pomažu, SZO bi ih odavno preporučila. Mislim da je vrlo neodgovorno da nekompetentni ljudi tako nešto predlažu”.https://www.nasiusvetu.com/izdvajamo/37979/prof-dr-nadezda-basara-presrecna-sam/

Profesorka je istakla je da bi ove nedelje trebalo da počne studija Svetske zdravstvene organizacije u kojoj će se četiri leka za lečenje korona virusa.

Crnogorke na ponos rodu svome

“Prvi je rendesivir, koji je testiran tokom epidemije sa ebolom, zatim kaletra lek koji je već registrovan za lečenje obolelih od HIV-a, treći je kombinacija kaletre i interferena, a u četvrtoj grupi je lek hlorokin koji je registrovan u lečenju malarije. Tek onda će ta velika studija SZO pokazati koji je od ova četiri leka najbolji u lečenju korone. Bilo je mnogo više predloga, ali su oni posle jako duge analize i patofiziologije virusa odlučili da samo ova četiri leka testiraju u multietičnoj studiji koja će u isto vreme biti sprovedena u mnogim zemljama”, poručila je.

Izvor Blic Žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More