Nemački lekari objavili rezultate obdukcije preminulih od koronavirusa

Foto: Tanjug/ AP Photo/Frank Augstein
418

Prvi put u Nemačkoj su objavljeni detaljni rezultati obdukcije preminulih od koronavirusa.

Obducenti Hamburške univerzitetske bolnici (UKE) kod svih 65 preminulih uočili su prethodna hronična oboljenja, izveštavaju tamošnji mediji. Ipak, od 65 pacijenata, njih 61 preminuo je do korone, dok je kod četvoro uzrok bilo njihovo hronično oboljenje, iako je nesumnjivo prisustvo virusa.

Kako prenosi Špigl, pacijenti su preminuli od visokog krvnog pritiska, srčanih udara, arterioskleroze ili zatajenja srca. U 46 slučajeva pronađene su i ranije bolesti pluća, kod 28 pacijenata su pronađena druga oštećenja organa ili presađeni organi.

Prethodno je institut Robert Koch (RKI) savetovao da se ne radi obdukcija zbog visokog rizika od infekcije. Međutim, preporuka je naknadno promenjena zbog činjenice da se o ovoj bolesti malo zna i da bi najnovija saznanja mogla da pomognu naučnicima da bolej razumeju novu bolest.

Prethodno su naučnici u Švajcarskoj uradili obdukciju na 20 pacijenata. Svi pregledani imali su visok krvni pritisak, a većina pacijenata je bila izuzetno gojazna. Pored toga, uglavnom su to bili muškarci. U više od dve trećine slučajeva pokazalo se i oštećenje koronarne arterije, a trećina je imala dijabetes.

Uočeni su i ozbiljni poremećaji u mikrocirkulaciji pluća, koji očigledno mogu da budu izazvani infekcijom koronavirusom. To oštećenje znači da razmena kiseonika više ne funkcioniše pravilno, što objašnjava poteškoće pri disanju i na respiratorima u odeljenju intenzivne nege.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More