Prva žena koja je izolovala koronavirus! Sa 16 godina je napustila školu, ali je uspela da postane naučnica svetskog glasa (FOTO)

(AP Photo/Brian Inganga)
379

Ćerka vozača autobusa koja je napustila školu sa 16 godina postala je svetsko cenjeno ime u nauci i žena koja je prva otkrila korona virus.

Džun Almeida, škotski virolog, bila je pionirka u identifikaciji i dijagnostikovanju virusa. Njene veštine u baratanju elektronskim mikroskopom obezbedile su joj status pionirke virologije, prenosi Blic Žena.

Uprkos manjku formalnog obrazovanja, budući da je zbog nedostatka novca bila primorana da napusti školovanje, Almeida je uspela da izgradi fantastičnu karijeru. Uspela je da se zaposli kao laboratorijska tehničarka u bolnici u Glazgovu, da bi se potom preselila u London, gde se udala za umetnika iz Venecuele, Enrikea Almeida. Dobili su i ćerku Džojs, a onda se porodično odselili za Kanadu.

Tamo je Almeida dobila posao u Institutu za tumore u Ontariju, gde je potpuno usavršila tehniku baratanja elektronskim mikroskopom i razvila metodu vizualizacije virusa. Vesti o njenim uspesima došle su i do Engleske i tako je jedan mikrobiolog odande uspeo da je nagovori da se vrati u London. Regrutovala ju je bolnica St Thomas’s Hospital Medical School gde je u saradnji sa dr Dejvidom Tajrelom istraživala viruse gripa i hepatitisa B i gde je zahvaljujući svojoj veštini baratanja elektronskim mikroskopom napravila i prvu vizualizaciju virusa rubele.

Džun Almeida otkrila je i koronaviruse, a o tome je pokušala da objavi i članak. Prvi put kada je pokušala, članak je odbijen uz objašnjenje da su “priložene slike samo loše slike čestica virusa prehlade”. Nije odustala, te je isti članak 1965. godine objavila u British Medical žurnalu a godinu dana kasnije rad je objavio i Journal of General Virology.

Veruje se da su Džun, dr Dejvid Tajrel i njihov saradnik Toni Voterson skovali ime “koronavirusi” zbog krune koja česticama virusa daje poznati izgled.

Džun je nakon toga nastavila svoju brilijantnu karijeru, a kasnih osamdesetih je upravo ona pomogla u proizvodnji mikrografa HIV virusa. Umrla je usled srčanog udara 2007. godine.

Izvor Blic Žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More