Srpski lekar Petar Pješivac otkriva kako se Melburn bori sa koronom, a ima i poseban lek iz Srbije

Foto: printScreen/RTS/Doktor Petar Pješivac
237

Petar Pješivac, lekar i književnik, već 30 godina živi i radi u Australiji, gde leči uglavnom ljude iz bivše Jugoslavije i regiona. Ovog puta o situaciji u Australiji, iz Melburna dr Pješivac govori za RTS.

“I mi, ovde na jugu Australije se suočavamo sa koronavirusom slično kao i vi u Srbiji, mada su naše restriktivne mere mnogo blaže, nemamo npr. policijski čas, mada, u stvari, ne znam ni kako bi ovde ljudi i shvatili šta je policijski čas.

Imamo za sada oko 6,5 hiljada obolelih, aveoma mali broj obolelih na dnevnom nivou, evo juče 1 na teritoriji cele Australije. Imamo, nažalost, oko 70 njih koji su podlegli komplikacijama izazvanim koronavirusom, i oko 4250 onih koji su uspeli da prebole ovaj virus.

Ono što me najviše pogađa kao lekara je, nažalost, nedostatak prave informacije, koje niti dolaze u pravom trenutku, niti su prave, i to sa najviših instanci kao što je Svetska zdravstvena organizacija i onih tela koja su zadužena za pružanje informacija.

Isto tako, kao i u Srbiji, iako je ovo zemlja visokorazvijenog kapitalizma, imamo nedostatak personalne protektivne opreme. Nabavljamo, dovijamo se kako znamo.

A ono što najviše pogađa moje pacijente, ljude sa naših prostora je nedostatak informacija, panika, pitaju me: Šta se ovo dešava? Još ne traže odgovor na to kako ćemo ovo lečiti, nego šta se dešava!

Naravno da su nestašice određenih artikala, i čitava, rekao bih, neuroza vezana za koronu, kod velikog broja mojih pacijenata izazvala je posttraumatske stresove, s obzirom na ne tako davna ratovanja na području bivše Jugoslavije.

Jedan prijatelj mi je nedavno priznao da ne može da se seti kako je dolazio do toalet papira za vreme opsade Sarajeva.

Nadam se da će ovo jednom da prestane i da ćemo odgovarajućim ponašanjem doći do željenih rezultata, da možemo ponovo da putujemo, posetimo Srbiju i dođemo do najboljeg leka koji Srbija trenutno može da pruži svojim stanovnicima a i šire. To je barem što se mene tiče dobra dunja. Ja sam završio svoj posao, već je pet i petnaest i mogu sebi da dozvolim jednu čašicu dobre rakije. Živeli!”, kaže dr Pješivac.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More