Episkop austrijsko-švajcarski SPC: “Ovaj žuti karton od prirode može da bude novi početak, vreme promišljanja”

Vladika Andrej Ćilerdžić FOTO: SPC.rs
243

Episkop austrijsko-švajcarski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Andrej uputio je poruku zajedništva i solidarnosti vernicima u Austriji, Švajcarskoj, Italiji i na Malti, i ukazao da će, ako se od sredine maja dozvole javna bogosluženja u Austriji, to biti uz ograničen broj ljudi u odnosu na broj kvadrata u hramu.

“Svesni smo da sve mora ići postepeno kako se žar virusa opet ne bi raspalio, da se i nadalje držimo mera opreza jer može ponovo da se razbukti. Ako se u Austriji od sredine maja dozvole javna bogosluženja, pod bezbedonosnim propisima u zaštiti čovekovog zdravlja, i ubuduće bi naša eparhija bila u saglasnosti sa ekspertima koji preporučuju najvažnije pravilo: da svuda držimo odstojanje”, ističe se u poruci.

Vladika je naglasio da se srpski verni narod tokom uskršnjih praznika pokazao kao narod jake vere i kulture odgovornosti prema nama i prema društvu, da svi imamo razumevanja za iznenadno stroge mere zaštite u našim svetim hramovima, što je postalo jedan od presudnih faktora da svi zajedno suzbijamo epidemiju i da se virus teže prenosi.

“Saglasno s državnim i zdravstvenim službama i poštujući najdobronamernije preporuke i uputstva koja nalaže struka, naše hramovne uprave, po srpskom principu čojstva i junaštva, savesno su vodili računa o merama da se nesebično izlazi u susret blagočestivom narodu u ovom periodu dok traje ovaj vanredni režim”, naveo je vladika.

On je dodao da je eparhija donela niz mera i odluka o načinu rada i delovanja pri hramovima tokom vanrednog stanja i da proglašenjem vanrednog stanja Crkva i hramovi nisu obustavljali svoj rad.

“Naprotiv, sveštenstvo i crkveni odbori se osećaju kao da su upravo sada na ispitu, da pojačamo svoje molitve Bogu i da se milosrđem i čovekoljubljem žrtvujemo za one koji su u opasnosti”, ukazuje se u poruci.

Vladika Andrej je naveo da u njegovoj eparhiji među sveštenstvom i vernicima nema žrtava niti ima slučajeva da su njeni vernici u Austriji, Švajcarskoj, Italiji ili na Malti primljeni u bolnicama zbog infekcije od zaraze korona virusom”.

“Ovaj žuti karton od prirode, kao izraz brige i staranja Božijeg o čoveku, može da bude novi početak, vreme promišljanja, da se učimo na greškama i pokajnički se suočimo sa manama sistema života. Ono što je najbitnije jeste da budemo bolji i da cenimo život i vrednosti života na drugačiji način”, podvukao je vladika.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More