Predrag Kon: Jasno je da izlazimo iz ovog epidemijskog talasa

Sada se nalazimo u situaciji da moramo da se vraćamo u život, rekao je dr Kon

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC
227

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da Srbija izlazi iz ovog epidemijskog talasa koronavirusa.

“Voleo bih da nismo imali nova žarišta u Vlasotincu i Negotinu pa da onda potpuno mirne duše podržim i ponovim rečenicu da smo ‘na početku kraja’. Jasno je da izlazimo iz ovog epidemijskog talasa. S druge strane, da je virus potpuno slobodno cirkulirao, on bi daleko ranije ušao u gerontološke centre i iznenada bismo imali ogroman broj obolelih i smrtne ishode. Mi smo to uspeli da sprečimo”, rekao je prof. dr Predrag Kon, epidemiolog, gostujući na televiziji “Pink”.

– Bilo je neuporedivo lakše doneti mere zabrane i zaustaviti život i kontakte. Sada imamo to opterećenje da smo se navikli da nemamo kontakte, a treba se vratiti u život. Na prvom mestu su frizerski saloni, saloni lepote i teretane. Ovo je veliki izazov za sve te uslužne delatnosti, izazov da se odazovu svemu onome što će biti obavezno. Jedna od važnih stvari koje treba imati na umu jeste da je sada prirodno provetravanje. Ventilacioni sistemi i ventilacija u ovom trenutku nije prednost. Naprotiv, te sisteme treba isključiti jer mogu potencijalno da povećaju mogućnost zaražavanja – obajsnio je dr Kon.

“Najpre ispitajte svog frizera ili kozmetičara da li poštuje propisane mere”

S druge strane, ona je naglasio da moraju da postoje dezobarijere na ulasku u frizerske salone, teretane i slične objekte.

On kaže da je do sada struka diktirala da je neophodno uvesti zabranu kontakta, a da sada ekomonija diktira svima nama jer “bismo bez nje propali svi zajedno”.

“Ako niste ranije išli u fitnes centar, ne morate ni sada kretati”

Prema njegovim rečima, nema nijednog fitnes centra koji može da radi bez imalo rizika, ali je taj rizik ovim merama sveden na minimum.

– Oni koji ranije nisu išli u fitnes centre, ne moraju ni sada. Mora da se vrati i sport, kolektivni na otvorenom prostoru, ali mi ćemo sve to sukcesivno raditi. Sutra ćemo imati zajedničku sednicu Kriznog štaba. Mora da postoji plan kako će da se vraća nazad život. Kao što nam se sada dešava u gerontološkim centrima, a više od mesec dana sam trubio o tome da je to ne sme da se desi. Takođe može tako nešto da se desi ponovo, a može i na ovim mestima koja sada otvaramo. Od prvog momenta smo znali da kada virus uđe u gerontološke centre, može da ima teške posledice – objasnio je dr Kon.

“Trebalo bi krenuti sa većim popuštanjem mera za penzionere”

Testiranje je sada najznačajnije u ovom trenutku, ali i istraživanja koja su planirana tokom leta, dodao je dr Kon.

– Nećemo imati i dalje vakcinu i to je nešto o čemu moramo potpuno ozbiljno da razgovaramo. Ja sam pred kraj radnog veka, ne verujem da ću dočekati da učestvujem u obaveznoj vakcinaciji. Moramo da znamo da postoje jako čvrsti zakoni šta se mora ispoštovati kada je vakcinacija tu. To će trajati nešto duže, jer vakcina neće biti baš odmah tu. Dok sam ja ovde, sve će se raditi po zakonu – naglasio je on.

On je naglasio da bi trebalo krenutni sa “većim popuštanjem mera”, kada su u pitanju stariji sugrađani jer je njima sada “potrebna sloboda”.

izvor Blic

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More