Kakva prevara u Nemačkoj! Ovako je pomoć za koronavirus završila u rukama sajber kriminalaca!

Foto: Pixabay
574

Prevaranti su klonirali službene stranice vlade, nadajući se da će se žrtve tamo prijaviti greškom, i da potom od države zatraže novac u imenima žrtava. Šema je primorala jednu državu da zatvori svoju veb stranicu na nedelju dana.

Samozaposleni pojedinci i mala preduzeća u Nemačkoj ponovo će imati pravo da se putem Interneta prijave za državnu pomoć u slučaju koronavirusa u Severnoj Rajni Vestfaliji (NRV), saopštilo je u petak državno ministarstvo ekonomije, prenosi DW.

Prijave su zaustavljene neposredno pred praznik Uskrsa, kada je otkriveno da su lopovi napravili kopiju veb stranice koju su koristili u lažnim aktivnostima.

Ministar ekonomije NRV Andreas Pinkvart rekao je da će proces dobijanja pomoći i dalje biti digitalni i da će novac biti isplaćen sledeće nedelje.

Kako bi sprečila širenje koronavirusa, nemačka vlada je brzo odobrila ukupno 50 milijardi evra (54,382 milijarde dolara) za brzu podršku samozaposlenim i najmanjim preduzećima sa 10 ili manje zaposlenih.

Pinkvart je obećao da će hitna pomoć biti „što jednostavnija, mršavija i nebirokratska“, insistirajući na tome da kancelarija „ne prihvata štampane prijave“.

Prevaranti su brzo prešli i presreli potencijalne podnosioce prijava klonirajući državnu veb stranicu.

Zatim su uzeli podatke – uključujući stvari kao što su ime, adresa, podatke o poslodavcu, poreske podatke i bankovne podatke – i zatim su ih koristili da bi se sami prijavili za novac na stvarnoj veb lokaciji, mada sa različitim bankarskim računima.

Državno tužilaštvo je prošle nedelje reklo nemačkoj novinskoj agenciji DPA da se sumnja da prevare vodi “profesionalna kriminalna organizacija” koja je, kako se čini, prešla državne granice.

Da bi se zaštitili od prevara, Pinkvart je najavio da će poreski službenici sada proveriti podatke podnosilaca predstavnika i uporediti ih sa zvaničnim podacima države.

NRV nije jedina država koja je pogođena. U petak su Hamburg, Berlin, Saksonija i Bremen prijavili slične slučajeve prevare na svojim veb lokacijama o državnoj pomoći.

Prevare širom Evrope

Prošlog meseca evropska agencija za sprovođenje zakona “Europol” upozorila je da kriminalci iskorišćavaju hitnu situaciju koronavirusa, radeći sve od prodaje falsifikovanih proizvoda, lažnog predstavljanja zdravstvenih radnika i hakovanja računara, jer mnogi građani obavljaju svoj posao na mreži kod kuće.

“Kriminalci su brzo iskoristili mogućnosti za iskorištavanje krize prilagođavajući svoj način rada ili razvojem novih kriminalnih aktivnosti”, izjavila je izvršna direktorka “Europola”, Katarina de Bol.

Izveštaj “Europola” utvrdio je da su glavne nelegalne aktivnosti bile sajber-kriminal, prevara, falsifikovana i nestandardna roba i organizovani imovinski kriminal.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More