YouTube uvodi linkove s proverenim činjenicama pri pretragama

Foto: Pixabay
72

YouTube, videoservis u vlasništvu Google-a, objavio je da će u Sjedinjenim Državama, u pokušaju borbe protiv dezinformacija na toj platformi u vreme koronavirusa, krenuti s prikazivanjem tekstova i poveznanih linkova trećih strana s proverenim činjenicama.

Informacije i članci čija je istinitost proverena prikazivaće se prilikom pretraga poput „kovid i ibuprofen“ ili „kovid-19 je biološko oružje“, ali i kod pretraga poput „je li tornado pogodio Los Anđeles“.

Društvene mreže poput Facebook-a i Twitter-a pod sve su većim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija vezanih za pandemiju koronavirusa, od lažnih lekova do teorija zavere.

YouTube je na svom blogu objavio kako u njegovoj mreži provere činjenica učestvuje nekoliko desetina američkih izdavača i medija, poput FactCheck.org, PolitiFact i Washington Post Fact Checker-a. Nije otkrivena celokupna lista saradnika.

YouTube je nedavno već krenuo sa stavljanjem povezanih linkova na Svetsku zdravstvenu organizaciju i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i na lokalne zdravstvene službe.

Videoplatforma nije otkrila na koliko će se pretraga odsad pojavljivati linkovi s proverenim činjenicama, i najavila je da će biti potrebno „neko vreme“ da se sistem uhoda.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More