“Za putovanje avionom biće potreban negativan test na koronu, a kada slete ići će u izolaciju”

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
1,301

Svi građani koji budu želeli da putuju avionom moraće da imaju test na korona virus koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je za televiziju Prva rekla da je Srbija spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to učiniti u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da još uvek nigde nema putničkih letova.

“Naši avioni, posada i aerodromi spremni su da započnu letove, ali kako se budemo zajednički dogovarali sa Evropom, tako ćemo i otvarati letove. Po nekim preporukama, govorimo o intervalu između 15. i 18. maja. Važno je i da znamo da Aerodrom ”Nikola Tesla” nijednog trenutka nije bio zatvoren, da je ”Er Srbija” dovezla 15.000 naših građana iz različitih delova sveta, kao i da je dopremila 2.500 tona humanitarne pomoći”, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala i na to da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o merama bezbednosti, u skladu sa preporukama lekara.

“Sve mere koje donosimo u skladu su sa stavom lekara i struke. Što se tiče mera bezbednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu želeli da putuju moraće da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju”, rekla je ona.

Apelovala je na građane da budu oprezni i ne kupuju avio-karte koje već sada nude neke lou-kost kompanije, imajući u vidu da država još nije izdala nijedno odobrenje za rad.

“Da bi bilo koji avion poleteo ili sleteo na naš aerodrom potrebno je rešenje ministarstva i direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Mi takva odobrenja za rad nikome nismo dali i vrlo je rizično sada kupovati karte, jer nije sigurno kada će letovi krenuti”, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade ukazala je i na to da avio-saobraćaj svuda u svetu trpi štetu, koja se u Evropi procenjuje na 160 milijardi evra, dok je u Srbiji šteta do sada oko 30 miliona evra.

“U ovoj situaciji se pokazalo koliko je važno da imamo nacionalnu avio-kompaniju, koja je u vreme pre krize povećala i prihode i broj putnika. Er Srbija obavlja veoma važan posao u vreme epidemije i na redu je država, da im omogući uslove da rade i da im pomogne da što lakše izađu iz krize”, zaključila je ministarka.

Mihajlović:Opasnost nije prošla, verujem u građane

Od iduće nedelje počinje da funkcioniše međugradski i međumesni saobraćaj, a građani će biti u obavezi da poštuju sve mere bezbednosti koje podrazumevaju da u prevoz ne mogu ući ako nemaju maske i rukavice, izjavila je danas ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović.

Od ponedeljka, 4. maja, otvara se međugradski autobuski i železnički putnički saobraćaj, a od 8. maja kreće gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu.

Mihajlovićeva je istakla da se mere u Srbiji postepeno relaksiraju, te da će u saobraćaju biti obavezno poštovanje svih mera bezbednosti.

Ona je za TV Prva rekla da će se u početku videti kolika će biti potreba za putovanjem i da će autobusi raditi u punom kapacitetu, a vozovi sa 30 odsto kapaciteta jer su takve procene za prvih nedelju dana.

“Važno je da građani znaju da ne mogu bez zaštite odnosno maski i rukavica ući u prevoz i biće tačno obeležena mesta gde se može sesti. Verujem da će građani poštovati mere i pokazati da su odgovorni prema sebi i drugima i da će svi voditi računa”, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da su sve mere koje su donošene donete uz savet i poštovanje preporuka epidemiologa.

Istakla je da relaksacija mera ne znaci da smo pobedili virus već da je potreban oprez i dalje.

“Moramo da naučimo da živimo sa virusom, da se ponašamo odgovorno i na taj način sačuvamo i sebe i druge. Verujem u naše građane, dosta toga smo prošli u ova dva meseca i sve je do nas – ako budemo poštovali mere i smanjimo broj obolelih, neće biti novih karantina”, rekla je ona.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More