Naizgled nespojivi, a bili su vrlo bliski prijatelji: Tesla je pomogao Marku Tvenu oko jednog intimnog problema

Foto: PrintScreen/YouTube
1,590

Kada je magazin “Century” 1895. godine objavio članak posvećen eksperimentima čuvenog naučnika Nikole Tesle sa naizmeničnom strujom mnoge je iznenadilo pojavljivanje jednog drugog poznatog lica u Teslinoj laboratoriji. Demonstrirajući otkrića srpskog naučnika na nekoliko slika se jasno video slavni američki pisac Samjuel Klemens, poznatiji pod pseudonimom – Mark Tven.

Tek malo broj ljudi je znao da su ova dvojica velikih vizionara već godinama gajila veoma blizak odnos i iskreno prijateljstvo, prenosi TV Prva.

Kada je Nikola Tesla stigao u Ameriku 1884. godine, Tven je već bio poštovan autor. Dvojica genijalaca su se upoznala 1889. godine u jednom njujorškom klubu za džentlmene koji su obojica posećivali.

Kako danas navode neki izvori, njihovo prijateljstvo je počelo nakon što je Tesla iskoristio svoj oscilator da pomogne Tvenu oko jednoj prilično intimnog pitanja.

MARK TVEN U TESLINOJ LABORATORIJI 1894. GODINE

Naime, književnik je dugo vremena imao probleme sa varanjem, a Nikola Tesla je smatrao da može da mu pomogne. Pozvao ga je kod sebe u laboratoriju i rekao mu da stane na platformu dok je on pokrenuo svoj visokofrekventni oscilator. Nakon oko 90 sekundi, prema priči, Tven je otrčao do toaleta, piše portal “History buff”.

Da li ovaj Teslin pomalo nekonvencionalni metod lečenja pomogao Tvenu, ne znamo, ali nakon ovoga njihovo prijateljstvo je cvetalo.

Tesla je Tvena opisao kao prvu osobu koja ga je inspirisala po dolasku u Ameriku i zaista razumela. Srpski naučnik je bio pozvan na venčanje Tvenove ćerke Klare u jesen 1909. godine, a književnik je bio rado viđen gost u laboratoriji Nikole Tesle.

Mark Tven je umro 21. aprila 1910. godine dok ga je Nikola Tesla nadživeo za više od tri decenije. Šest godina nakon smrti poznatog književnika objavljen je njegov poslednji roman “Tajanstveni stranac”. U njemu je Tven opisao Anđela koji sa neba silazi u malo austrijsko selo kako bi grupu dečaka podučio tajnama sveta.

U ovom liku i otkrićima o kojima priča mnogi i danas prepoznaju Nikolu Teslu i njegov Smiljan.

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More