Muzičari iz BiH obradili čuveni HIT Kemala Montena, pesma koja je bila posvećena gastarbajterima bivše SFRJ! (VIDEO)

U vreme kad je nastala, pesma je bila posvećena jugoslovenskim gastarbajterima koji su odlazili iz Jugoslavije u druge zemlje u potrazi za poslom

Foto: printscreen/youtube
1,993

Muzičari Bosne i Hercegovine objavili su obradu iz karantina jednog od najvećih hitova bivše SFRJ, pesmu „Zemljo moja“ uz koju su generacije tadašnje države odrastale, volele i plakale.

„Zemljo moja“, je jugoslovenska rodoljubiva  pesma.

Napisana je sredinom 1970-tih i prvi je put izvedena na „Vašem Šlageru sezone 1975“ festivalu zabavnih melodija u Sarajevu, gde je osvojila četvrto mjesto, a podjednako je popularna i danas. Ovo je jedna od najplemenitijih pesama koja  govori o ljubavi pojedinca prema domovini.

U vreme kad je nastala, pesma je bila posvećena jugoslovenskim gastarbajterima koji su odlazili iz Jugoslavije u druge zemlje u potrazi za poslom. Numeru je izvodila popularna sarajevska grupa Ambasadori, čija je solistkinja bila Ismeta Krvavac, kasnija voditeljka i urednica na Radioteleviziji Sarajevo.

Autor muzike i teksta je Kemal Monteno, koji je pesmu 1985 snimio i za svoj kompilacijski album „Moje najdraze pjesme“.

„Zemljo moja“ je bila jedna od najomiljenijih pesama Josipa Broza Tita, te je kao takva često bila puštana na zvaničnim prijemima koje je organizovao Tito.

U novoj modernizovanoj verziji čuvenog hita bivše Juge pevaju pored mnogobrojnih muzičara i Hanka Paldum, Alen Islamović, Dražen Žerić Zera, Duško Kuliš, Ivana Đurić, Nikolina Kovač, Boris Režak, Mladen Vojičić Tifa …a nastala je produkciji RT BiH.

Nova verzija je naišla na velike simpatije publike u nekadašnjim republikama bivše SFRJ:

„Nije me stid da priznam da su i meni oči zasuzile uz ovu pesmu… Prelepa, emotivna, za ova vremena i zauvek. Pozdrav iz Srbije! Živeli“.

„Imamo divnu zemlju, samo odvratne političare“, samo su neki od komentara na numeru za koju se slobodno može reći da je postala evergrin.

Izvor Svetpoznatih.rs

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More