Baš su ih se uželeli: Samo u jednom danu Napolitanci pojeli 60.000 pica

Foto: Tanjug/ AP Photo/Luca Bruno
226

Samo u jednom danu Napolitanci su naručili i pojeli 60 hiljada pica, nakon što je italijanska vlada, u okviru popuštanja mera zabrane zbog epidemije, odobrila da picerije mogu da dostavljaju jelo na kućnu adresu.

Narudžbina je bilo toliko da su picerije morale da prave listu čekanja, a najtraženije su bile pica “Margerita” i “Marinara”, koje su i najjednostavnije po sastavu.

Impresivan rezultat, cak i za Napolitance, utoliko više, što je radilo između 30 i 40 odsto ukupnog broja picerija u gradu, pekle su samo one koje su uspele na vreme da dezinfikuju radni prostor, posle odluke da je rad picerija ponovo dozvoljen pre dva dana.

Iz Napulja je i vest da je lokalni vlasnik picerije Eriko Porcijo (Errico Porzio) pokrenuo humanitarnu akciju pod nazivom “Jedna korona pica”. Cilj akcije je da se svaki dan isporuči najmanje 50 pica pojedincima ili porodicama koje nemaju para.

Pica, jedno od najpoznatijih svetskih “brzih jela”, je bila jelo siromašnih u južnoj italijanskoj pokrajini Kampanja.

Prema nekim istoričarima pica je rođena još u vreme antičkog Rima, kada su vojnicima koji su ratovali za carstvo, davali brašno, i još neke namirnice, a oni su se morali sami da se snađu kako da od toga što dobiju naprave jelo.

Testo pice bilo je za njih zamena za posudu, tanjir iz kojeg su jeli. Svetsku slavu pica je stekla u Americi, osamdesetih godina, gde su je se sjetili i poceli praviti i prodavati siromašni italijanski emigranti.

Osamdesetih godina “kao slavna”, pica se vratila u domovinu. Picerije su postale omiljeno mesto porodicnog izlaska na rucak, i od prvih najjednostavnijih i po sastojcima najsiromašnijih, lista pica se proširila na vise od stotinu.

Gotovo svaka italijanska regija ima neku svoju, posebnu picu.

To je jelo koje se jede gotovo svugde u svetu, ali dobri poznavaoci tvrde da onome ko jednom okusi picu u Napuplju, vise ni jedna neće biti dovoljno dobra ni ukusna.

Specifičnost joj daje testo, koje mora biti u isto vreme tanko, hrskavo, ali ne i tvrdo, a sastojci samo dodaju, ili oduzimaju, ukus i kvalitet ovom jelu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More