Dačić o transportu građana i od čega zavisi otvaranje granica

FOTO TANJUG / RADE PRELIC
5,363

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio danas da je Srbija ostvarila izvanredne rezultate u borbi protiv negativnih posledica virusa, ističući da se naš zdravstveni sistem pokazao kao veoma uspešan.

“Uspeli smo i pokazali da umemo da upravljamo krizom, da sistem funkcioniše u najtežim momentima, a da pri tome imamo još i dobre ekonomske rezultate”, rekao je Dačić.

Govoreći o transportu građana, Dačić je naveo da otvaranje granica ne zavisi samo od Srbije, već i od drugih zemalja, dodajući da je, na primer, Mađarska dozvolila i tzv. humanitarni koridor, jer su granice i dalje zatvorene.

Smatra da bi trebalo da postoji postoji jedan zajednički pristup, koji je, kaže, na početku krize izostao, pa je svaka zemlja primenjivala svoje mere, ali je EU napravila “mapu puta”, koja se odnosi za države članice, ali delom može da se odnosi i na kandidate.

Dačić: Dogovor sa Mađarskom da se otvore granice za naše putnike

Dačić je rekao i da ukidanje vanrednog stanja, ne znači da će odmah biti ukinute sve mere, s obzirom da pandemija traje.

“Državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom i vladom, uradilo je važan posao i rezultati pokazuju da smo ovu fazu uspešno uradili. U sledećoj fazi, korona će biti biti prisutna u našim životima”, rekao je Dačić.

Ministar je istakao da će se u narednom periodu, koji neminovno nosi promene u svetskoj politici i geopolitičkim odnosima, Srbija truditi da zadrži osnovne postavke svoje spoljne politike.

On je primetio i da postoji problem nefunkcionalnosti međunarodnih institucija, koje nisu u dovoljnoj meri sinhronizovano odgovorile na sve probleme.

Dačić se osvrnuo i na situaciju u svetu, navodeći da sve podseća na probleme iz 2009. godine.

Ističe da je tada napravljena atmosfera nepoverenja koja je dovela do toga da se ljudi nisu vakcinisali i da je zato potrebno napraviti bezbednu i efikasnu vakcinu.

Dačić: Dogovor sa Mađarskom da se otvore granice za naše putnike

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More