Srpska operska diva u Berlinu obezbeđuje stipendije talentovanim akademcima

Zahvaljujući uspešnim studijama u Berlinu njeni studenti su uspešni operski pevači na pozornicama od Berlina preko Moskve do Beča i Njujorka

Nena Brzaković i Placido Domingo Foto: privatna arhiva
447

Snežana Nena Brzaković Marjanović je operska i koncertna pevačica i pedagog pevanja. Poznata je u svetu ozbiljne muzike kao pevačica, profesor, organizator i producent, kao saradnik svetskih operskih pevača i dirigenata. Upravo priprema u Berlinu veliki vokalni projekat sa talentovanim Arne Niermanom i dirigentom Zubin Mehtom.

Svoj posao u operi danas ovako opisuje: “Stojim iza operske bine i budnim okom motrim na druge. Danas radim sa Domingom, Barenboimom, Zubinom Mehtom i Simon Ratlom. Njihov sam saradnik u muzici, ali učim i dalje od njih da bi svoje znanje prenela drugima”.

Njena životna i profesionalna priča je tipična za mlade školovane ljude, koji su napustili Srbiju, jer nisu u njoj videli svoju perspektivu i krenuli u svet da se znanjem bore za novo mesto pod Suncem.

“Rođena sam u Novom Sadu 1970. godine, ali sam se potom sa roditeljima preselila u Beograd. Tri godine kasnije u Beogradu je rođena moja sestra Tanja, koja je danas filmski režiser u Berlinu. Učila sam violinu i solo pevanje u Muzičkoj školi “Đorđević”. Potom sam pohađala gimnaziju i muzičku školu smer za solo pevanje u Muzičkoj školi “Stanković” i počela da na takmičenjima dobijam prve nagrade. Tako je ozbiljna muzika ušla u moj život”, počinje svoju priču profesorka Nena.

Upisala je početkom devedesetih studije solo pevanja u Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, između ostalih i sa Željkom Luičićem , danas svetskom operskom zvezdom. Bili su zajedno u klasi profesorke Biserke Cvejić. Putovali su svi u početku vozom ili autobusom iz Beograda na fakultet u Novi Sad. Kako je bilo napeto stanje često smo mi studenati ozbiljne muzike u vozu ili autobusu legitimisani i pretresani Uz pitanje: “Da slučajno nemate bombe kod sebe”?

“Teška su to bila vremena za studente iz drugih gradova. Kada sam sa studijama prešla u Beograd, na Fakultetu muzičke umetnosti bila sam na smeru solo pevanja u profesorke klasi profesorke Radmile Smiljanić, gde sam i diplomirala 1995.”, riča Nena Brzaković.

Posle turneje po Nemackoj sa horom “Prvo pevacko beogradsko drustvo” rešila je da svoje usavršavanje nastavi u Berlinu.

“Nije mi bilo lako da te burne 1995. godine napustim Srbiju i odem u inostranstvo. Imala sam samo 25 godina. Nisam, međutim videla svoju muzičku perspektivu u Beogradu. Počela sam da pevam po horovima uz dirigenta i kompozitora Vladimira Milosavljevića. Nastupali smo u Hambrugu, Hanoveru, Dizeldorfu, Berlinu. Tu sam odlučila da se upišem studije solo pevanja u Berlinu. U Nemačku sam krenula iz Beograda sa jednom kašikom u torbi i sa nešto para. Imala sam zapravo 500 maraka, ali Mađari nisu hteli da me puste preko granice, da uđem u Mađarsku i prođem za Nemačku, dok ne kupim povratnu avionsku kartu. Tako su mi “uzeli” 200 maraka”, pamti i danas Nena Brzaković vreme sankcija i blokade Srbije, iz koje se u Evropu putovalo, uglavnom, preko Mađarske.

Stigla je u nemačku prestonicu 1995. godine da nastavi svoje školovanje, na postidplomskim specijalističkim studijama. Kada su ustalila u Berlinu kao student Muzičke akademije “Hanns Eisler” za glas i solo pevanje imala je veliku pomoć Srba. Pre svega od oca Veljka Gačića i oca Dragana Sekulića,porodice Arsić, kao i od Ljiljane Šurdilović iz hora crkve Sveti Sava.

“Jedno vreme sam živela kao podstanar u jednom podrumu. Ustajala sam u pet sati ujutro, odlazila na posao od šest, potom i do deset sati bila sam na fakultetu. Dok sam se školovala izdržavala sam se od moje honorarne zarade. Čuvala sam nemačku decu, sređivala tuđe domove, prala i peglala. Jednom sam na fakultetu zaspala, jer sam bila mrtva umorna. Prišla mi je profesorka, videla me umornu i rekla mi: “Koleginice, morate nesto da promenite u svom životu !”, seća se naša operska diva.

Dok je pevala u crkvenom horu dirigent Ljiljana Šurdilović i njen muž Dragoljub su je pozvali da živi sa njima:
“Šurdilovići su me pozvali da se uselim. Nisu mi dali da im plaćam kiriju. U njihovom stanu je bio klavir. Mogla sam kod njih da sviram i da vežbam pevanje. Bio je to njihov čin čiste srpske dobrote. Potom sa osetila i dobrotu Nemaca, jer su mi članovi fakultetskog Kluba prijatelja muzike, kao najboljem studentu Muzičke akademije DAAD, dali 1998. godine njihovu stipendiju za školovanje”, pamti ove svoje dobrotvore Nena Brzaković.

Završila je 2000. godine postdiplomske studije solo pevanja na Akademiji za glas „Hanns Eisler” u Berlinu u klasi profesorke Norme Šarp. Specijalističke studije iz oblasti funkcionalne tehnike disanja za pevače i duvače, studirala je na Institutu za tehniku glasa i disanja u Dizeldorfu. Školovala se potom i код KS Brigitte Fasbaender i KS Inge Borkh. Zaposlila se kao asistent na akademiji „Hanns Eisler”.

Pevala je brojne uloge, održavala koncerte i recitale u Nemačkoj, Austriji, Belorusiji, Ukrajini, Litvaniji, Poljskoj, Srbiji i drugim zemljama.

Iz koncertnog i operskog repertoara izdvajaju se dela Verdija, Šumana, Mahlera, Vagnera, Štrausa, Šnitkea, Šostakovića, Musorgskog, Kurt Veila, Eslera sa kojima je nastupala na festivalima i koncertnim podijumima širom Evrope. Dobitnik je specijalne nagrade žirija na Međunarodnom operskom takmičenju “Hilde Zadek “u Pasau za izvođenje dela Vagnera i Verdija, kao i nagrade „DAAD“.

“ U međuvremenu moja porodica se uvećala. Prvo je moja sestra Tanja Brzaković došla u Berlin da studira filmsku režiju. Potom sam se udala za Zorana Marjanovića i dobili smo sina Milutina , koji je povukao na maminu stranu i počeo kao dečak da se bavi operskim pevanjem. Nastupao je u Dečijem horu Državne berlinske opere. Naš sin danas ima 15 godina“, kaže Nena Brzaković.

Od 1998. do 2007. godine Nena Brzaković Marjanović predavala je pevanje na Visokoj školi za muziku HfM „Hanns Eisler“ Berlin. I to čak tri predmeta: solo-pevanje, methodiku nastave solo-pevanja i tehniku disanja za pevače i duvače. Od 2006. godine je umetnički direktor Instituta za t pevanje i disanje u Berlinu. Predaje potom kao gostujući profesor na Muzičkoj akademiji u Viljnusu, u Litvaniji, na Litvanskoj muzičkoj akademiji “Jazeps Vitols” u Rigi, na Konzervatorijumu muzike u Mariboru i Ljubljani.

Angažovana je i kao porotnik na međunarodnim majstorskim tečajevima i pevačkim takmičenjima širom sveta, a o sebi je rekla sledeće:

“Moj rad u u Berlinu i drugim operama i ansamblima širom sveta je pedagoški i kulturološki. Nisam operska diva u smislu u kojem većina naših ljudi smatra nekoga ko stoji na bini. Toga u Nemačkoj ionako nema. Sebe doživljavam kao velikog radnika od trenutka kada sam sa jednim koferom 1995. godine stigla u Berlin”.

Nena Brzaković Marjanović i veliki dobrotvor, jer već godinama pomaže mlade talente, posebno sa naših prostora, da studiraju i usavršavaju svoju umetnost pevanja.

“Svi oni divni ljudi, i Srbi, i Nemci, koji su meni pomogli zadužili su me, a ja nisam mogla da im uzvratim. Zato sam odlučila da ja počenm da pomažem drugima, pre svega našim mladim ljudima, studentima u Berlinu. To mi čini veliko zadovoljstvo, a i oni su divni ljudi. Radimo i lepo se družimo”, otkrila nam je profesorka Snežana Nena Brzaković Marjanović.

Naime, od 2007. profesorka Nena Brzaković je stalni docent, a od 2015. i umetnički direktor majstorskog kursa operskog pevanja “Oper Oder Spree “ u Beskovu pored Berlina. Ovaj kurs dodeljuje tronedeljne stipendije mladim operskim talentima iz istocne Evrope.Tako su Nenim zalaganjem srpski studentin, kao i ostale mlade nade sa Balkana počele da dolaze i dobijaju vredne stipendine za usavršavanje u Nemačkoj.
“Kako sam postala član Komisije za stipendije, pomažem našim mladim ljudima da postanu stipendisti nemačkog univerziteta. Stipendije traje tri nedelje i puno pomažu mladima dok su na studijama u Berlinu” , kaže profesorka Brzaković.

I navodi nam imena mladih operskih pevača kojima je do sada uspela da dodeli stipendiju za letnje usavršavanje na “Oper Oder Spree” internacionalnom operskom master kursu u Beskonu, u Nemačkoj: Sava Vemić, Stevan Karanac, Ana Petrović, Ana Petričević, Ivan Plazačić, Stefan Hadžić, Jovana Ćurović, Jana Markovic, Jana Cvetković, Maja Dabović, Milica Lalošević, Vanja Biserčić, Nikola Nemešević, Nenad Čiča, Slaven Čiča, Iva Mrvoš, Jelena Banković, Tamara Rađenović, Marija Mitić,Dragana Roksandić,Miloš Đuričić, Ognjen Milivojša i Dejan Ljutovac, svi poreklom iz Srbije. Još toliko mladih iz bivših republika Jugoslavije dobilo je ove stipendije, uz pomoć profesorke Nene.

Mnogi njeni studenti sada su uspešni operski pevači na međunarodnim pozornicama od Berlina preko Moskve do Beča i Njujorka.

Nena Brzaković Marjanović je danas vlasnik Instituta za trening pevanja i disanja u Berlinu. Od novembra 2015. godine je stalno angažovana u Državnoj operi Nemačke kao vokalni pedagog Dečijeg hora i solista pod vođstvom Vinzenza Veisenburgera. Radila kao vokalni trener sa dirigentima Danielom Barenboima, Simon Rattle, Zubin Mehta Diega Fasolisa i drugima. Uspešnu saradnju sa dirigentom Vinzenzom Veisenburgerom nastavkja kao vokalni pedagog glasa u Omladinskom komornom horu „Junges konzorcijum Berlin“.
Bila je 2017. godine bila angažovana kao vokalni pedagog za Berlinsku filharmoniju, dirigenta Sir Simon Rattle. A od 2019. radi sa Slovenačkom filharmonijom za vokalnoj tehnici pevača. Profesorka Snežana Nena Brzaković podržava pevače u pripremi njihovih uloga, poboljšanju njihove pevačke tehnike, pružajući im zdravu i efikasnu tehniku i dugoročno očuvanje pevačke veštine. Njeni studenti nastupaju na međunarodno poznatim opernim pozornicama, uključujući Berlinsku državnu operu, Berlinsku komičnu operu, Boljšoj teatar u Moskvi, Metropolitansku operu u Njujorku, Skalu u Milanu i mnoge druge operne kuće.
Drži kurseve operskog pevanja po svetu nor. Letonija, Litvanija, Poljska, Finska, Malejzija, Singapur itd, već trinaest godina. Član je Saveza umetnika Nemačke, Saveza pedagoga pevanja Nemačke, Međunarodne asoscijacije pedagoga solo-pevanja kao i Udruženja za muzičku fiziologiju i medicinu muzičara Nemačke.
Može da bira u kom svetskom gradu će da radi i da živi, ali je ostala verna Berlinu. Pitali smo – zašto?

“U Berlinu svako može da bude ono što on hoće. Za mladog čoveka Berlin liči na raj. Ima tri velike opere i desetak malih, u kojima radi oko dvadesetak naših ljudi. Berlinci su otvoreni, ne smeta im što su ljudi stranci i što se drugačije oblače ili ponašaju. Ja sam u takvom Berlinu našla sebe, i evo već sam 25 godina u njemu”, iskrena je profesorka Snežana Nena Brzaković Marjanović iz Berlina.

Marko Lopušina

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More