“Zavisi iz koje zemlje dolazite”! Dr Kon i dr Kisić o merama KARANTINA pri ulasku u Srbiju!

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC
2,242

Nakon ukidanja vanrednog stanja, zamisao je da stariji od 65 godina sami procenjuju rizik na osnovu podataka o epidemiološkoj situaciji koji će i dalje redovno biti dostupni, kaže za Nova.rs član Kriznog štaba za suzbijaje koronavirusa Predrag Kon. On dodaje da će se penzionerima i dalje preporučivati da ostanu kod kuće i da izlaze kada je najmanje rizično.

“Stariji od 65 godina nemaju razloga da se ne kreću, ako se poštuje sve što smo rekli. Svako će lično morati da procenjuje koliki je rizik samog izlaska napolje i kretanja, rizik od neočekivanog kretanja, pa da se na tako nešto pripremi”, kaže Kon.

On navodi da će maske biti obavezne u gradskom prevozu, a preporučene za sve zatvorene prostore, poput  marketa. Na snazi ostaje i socijalna distanca od dva metra.

I karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana je i dalje je na snazi, ali takve odluke će se razmatrati i usklađivati sa međunarodnim dogovorima i merama.

“Biće razgovora u vezi sa poslovnim ljudima, koji moraju da dolaze zbog poslovnih obaveza. Najverovatnije, da ne bi morali da budu u samoizolaciji, moraće da svoje zdravstveno stanje dokažu negativnim testovima na koronu koji neće biti stariji od 72 sata”, navodi Kon.

Naš sagovornik, ipak, nagoveštava da ne očekuje masovne letove i dolaske u Srbiju, sve dok se mere i protok ljudi ne usklade na međunarodnom nivou.

“Sve to će se menjati i zaviće od toga koliko je virus u cirkulaciji. Ne zavisi samo od toga kako je kod nas, nego kako je i u zemlji iz koje dolazite. Svakako da će za nekog ko dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je još uvek veliko prenošenje virusa, neophodnost kontrole biti veća. Zato je i bitno da se u budućnosti odrađujemo prema svakoj zemlji posebno”, kaže Kon.

On dodaje da još nema globalnog odgovora na pitanje putnika iz međunarodnog saobraćaja i ističe da je to važna tema za budućnost.

“Neke zemlje omogućavaju testiranje i na licu mesta sa relativo kratkim rokom za dobijanje rezultata testa i to je mogućnost”, kaže Kon.

On objašnjava i da će normalizacija zdravstvenog sistema, zakazivanje pregleda i operacija koje nisu mogle da budu obavljene zbog epidemije, takođe, ići postepeno i zavisiće od tempa oslobađanja onih kapaciteta koji su sada pretvoreni u kovid bolnice.

“U nekom kasnijem periodu bi kovid bolnice trebalo da budu spremne da ponovo postanu kovid bolnice, ukoliko dođe do promene situacije pred kraj godine”, napominje Kon.

STRANCI UZ PRETHODNU NAJAVU I POTVRDU MOGU DA UĐU U SRBIJU

Strani državljani koji poslom dolaze u Srbiju to mogu da učine uz prethodnu najavu i uz potvrdu da su na testu izvršenom u poslednja 72 sata bili negativni na virus korona, ali i uz maksimalno limitirano kretanje, kaže članica Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19 dr Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčevićeva podseća da je Austrija odlučila da svi putnici koji žele da uđu u tu zemlju treba da, uz novčanu nadokandu, prođu testiranje na aerodromu.

Što se tiče Srbije, zasad ostaje na snazi pravilo da svi naši građani kojima je organizovan povratak u zemlji moraju u kućnu izolaciju na period maksimalne inkubacije kovida 19, a hoće li tu biti promena, kako kaže naša sagovornica, zavisi pre svega od aktuelne epidemiološke situacije.

Krizni štab je, međutim, definisao proceduru za putnike koji zbog posla dolaze u Srbiju. „Ta procedura predviđa potvrdu da je testiran u poslednja 72 sata, ali i maksimalno limitirano kretanja u određenom prevoznom sredstvu, od mesta gde je smešten do mesta gde ima određen poslovne delatnosti. Reč je dakle o maksimalno kontrolisanom kretanju uz takođe maksimalan zdravsteni nadzor“, objašnjava Kisić Tepavčevićeva.

Potrebna najava dolaska stranca

„Obavezna je i prethodna najava dolaska stranog državljanina u Srbiju i dobijanje odobrenja da je takva vrsta posete od velikog značaja“, navodi diktorka Kisić Tepavčević.

Prema najavama, u Srbiji će, zahvaljujući pozitivnom trendu kretanja broja obolelih od kovida 19, u sredu 6. maja biti ukinuto vanredno stanje a pošto odluka o tome bude objavljena u Službenom glasniku, od četvrtka bi prestao da važi policijski čas. Prema planu popuštanja mera ograničenja, od 18. maja trebalo bi da proradi i aviosaobraćaj, ali se još ne zna kuda će moći da se leti jer to zavisi od dogovora sa drugim zemljama.

Na pitanje kako se prati kretanje stranog gosta, ona ističe da sve osobe koje zbog poslovnih putovanja dolaze u Srbiju imaju obično različite vrste protokola, pa se to rešava na taj način.

 

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More