Francuska: Bolnica pregledala uzorke i otkrila da je još u decembru lečila pacijenta sa koronom

(AP Photo/David J. Phillip)
337

Jedna bolnica koja je pregledala stare uzorke pacijenata sa upalom pluća otkrila je da je lečila čoveka koji je imao Kovid-19 još 27. decembra, gotovo mesec dana pre nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Iv Coen, šef reanimacije u bolnicama Avisen i ŽAn Verdie u severnom predgrađu Pariza, rekao je za BFM TV da su naučnici ponovo pregledali uzorke 24 pacijenta lečenih od upale pluća u decembru i januaru, a koji su bili negativni na grip.

“Od 24 pacijenata imali smo jednog koji je bio pozitivan na Kovid-19 27. decembra”, rekao je on u informativnom kanalu u nedelju, preneo je juče Rojters.

Taj pacijent je primljen u bolnicu 27. decembra, četiri dana pre nego sto je ogranak Svetske zdravstvene organizacije u Kini informisan o slučajevima zapaljenja pluća nepoznatog uzroka u Vuhanu.

Koen je rekao da je pacijent preživeo i da je sprovedena prva istraga u cilju pronalaska prve kontaminacije.

“Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje dece, ali ne i suprugu koja radi u supermarketu”, kaže lekar.

“Bio je u šoku, nije razumeo kako je zaražen. Sastavljali smo slagalicu i on nije nigde putovao. Bio je u kontaktu samo sa suprugom koja je radila pored štanda za suši, blizu kolega kineskog porekla”, rekao je Koen.

Nije jasno da li su te kolege putovale u Kinu, a lokalna zdravstvena uprava trebalo bi da sprovede istragu, dodao je Kone.

O ovom slučaju danas piše i BBC, koji navodi da su prvi slučajevi korona virusa zvanično u Francuskoj potvrđeni 24. januara.

Reč je o dve osobe koje su putovale u Vuhan u Kini, u kojem je virus prvi put potvrđen, dok je treća osoba bila blizak član porodice.

Međutim, slučaj čoveka iz 27. decembra pokazuje da je u Francuskoj virus postojao mnogo ranije i promeniće i razumevanje o tome na koji nacin se virus širi.

Još je prerano da se tvrdi da je pacijent čiji je test 27. decembra bio pozitivan na Kovid-19 francuski “nulti pacijent”. Otkrivanje prvog zaraženog, inače, ključno je za razumevanje načina na koji se virus širi, podseća agencija.

Francuska, u kojoj je od 1. marta umrlo skoro 25.000 ljudi, potvrdila je svoja prva tri slučaja Kovid-19 24. januara, uključujući dva pacijenta u Parizu i jednog na jugozapadu zemljeu Bordou.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More