Nemačka: Doktorka Sanja zaljubljena u Maje

Sanja Savkić sa meksičkom medaljom. Foto: Privatna arhiva
357

Beograđanka Sanja Savkić studirala je hispansku filologiju na Univerzitetu u Beogradu. Nakon toga odlazi u Meksiko Siti na Nacionalni Autonomni Univerzitet u Meksiku (na španskom skraćeno UNAM)na poslediplomske studije. Kako na magistarskim tako i na doktorskim studijama izučavala je umetnost prekolumbovskih civilizacija Mezoamerike, posebno drevnih Maja. Godine 2012. pomenuti univerzitet joj je dodelio prestižnu medalju „Alfonso Kaso“ za najbolju doktorsku tezu iz istorije umetnosti.Disertacija o arhitekturi i muralima iz majanskog grada San Bartolo (ca. 100 p.n.e.), danas u Gvatemali, objavljenaje 2016. godine u koleckiji„Nova nauka: doktorati UNAM-a“.

Na UNAM-u je takođe uradila svoj prvi postdoktorat na odeljenju za arheologiju, kada je imala priliku i da iskopava u lokalitetu Palenke (Meksiko), nekada jednom od najvećih majanskih gradova. U jesen 2016. godine Sanja dolazi u Berlin na svoje drugo postdoktorskoistaživanje u okviru akademskog programa „Istorije umetnosti i estetske prakse“ Foruma za transregionalne studije. U Berlinu je sarađivala i sa Etnološkim muzejom na pripremi informacija za medijske stanice koje će posetiocima pružati dodatne informacije u vezi sa mezoameričkom kolekcijom. Ova kolekcija je jedna od najvećihi najlepših na svetu van Meksika.Stalna postavka uskoro će moći da se u poseti u novom izložbenom prostoru Foruma Humbolt.Nakon toga, 2018. godine, Sanja odlazi u Italiju na treći postdoktorat na Institut „Maks Plank“ za istoriju umetnosti u Firenci.

Naša doktorka sada ponovo živi u Berlinu. Zaposlena je na pomenutom institutu „Maks Plank“i na Univerzitetu Humbolt gde sebavi proučavanjemvizuelneistorije kako prekolumbovskeMezoamerike tako i one nastale u toku prvih decenija XVI veka kada je ova teritorija (i šire) pala pod vlast španske krune, te nazvana Nova Španija. Između ostalog, njen projekat razmatra nove stvarnosti koje su nastale kako u Novom tako i u Starom svetu nakon osvajanja ovog dela američkog kontinenta. Studija je pokrenula pitanja u vezi sa umetničkim i intelektualnim vezama i razmenama između Nove Španije i Evrope: koji je uticaj evropski umetnički svet imao na mezoamerički;kako su prekolumbovske tradicije, znanje, tehnike i stvaranje post-osvajačke vizualne kulture transformisali tok zapadne umetnosti?

U okviru međunarodne istraživačke grupe „Bilderfahrzeuge: nasleđe Abi Varburga i budućnostikonologije“ svoj projekat razvija i mlada doktorka Sanja Savkić. U ovojgrupi—pored gore navedenog firentinskog instituta i berlinskog univerziteta—učestvuju i Institut Varburg u Londonu, Fondacija Maks Veber i VarburgHaus u Hamburgu, uz podršku nemačkog Saveznog ministarstva obrazovanja i istraživanja.Sam termin Bilderfahrzeuge, „vozila slika/slikovnih elemenata“, kovanica je koju je nemački istoričar umetnosti i kulture A.Varburg prvi put upotrebio 1906. godine, a odnosi se na migraciju slikovnih elemenata kroz vreme, prostor i medije (npr., od antičkih vremena do italijanske renesanse). Ovaj koncept se pokazao produktivnim za dalje razvijanje u različitim pravcima, te mu se u novijoj stručnoj literaturi posvećuje posebna pažnja.

Od Sanjinih brojnih publikacija izdvajamo nedavno objavljenu knjigu o amerindijasnkim vizuelnim kulturama i estetskim praksama (u kolekciji „EstudiosIndiana“ Iberoameričkog Instituta u Berlinu), koju je priredila u saradnji sa jednom koleginicom i koja se u celosti može preuzeti ovde. Osim toga, za srpskog čitaoca posebno je vredna pomenaknjigaOrasijaČeruti-Guldberga Filozofija u Latinskoj Americi. Dvesta godina filozofske misli Naše Amerike, Sanjin prevod sa španskog na srpski jezik, koji je 2012. godine objavio „Službeni glasnik“(Biblioteka:Društvo i nauka, Folozofsko-teološka biblioteka).

Sanja Savkić je i dalje zaljubljena u Maje i nastavlja da drži konferencije i objavljuje naučne radove o ovoj zadivljujućoj drevnoj civilizaciji, kao i o umetnosti Mezoamerike uopšte.

Marko Lopušina

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More