Srbi genetski otporniji na koronu? Belgijski stručnjaci otkrili zašto na Balkanu ima manje mrtvih

foto:Pixabay.com
1,057

Stručnjaci sa Univerziteta Gent smatraju da bi genetske razlike među stanovnicima mogle da objasne zašto je u nekim zemljama od korona virusa stradao mnogo veći broj ljudi.

Prema belgijskim naučnicima, skandinavske zemlje i zemlje istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima. Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od proseka, dok je u balkanskim, među koje spada i Srbija, takođe zabeležen relativno nizak broj mrtvih.

Suprotno tome, pandemija virusa Covid-19 teško je pogodila severnu Italiju, Španiju, kao i američku saveznu državu Njujork.

Određene genetske karakteristike utiču na nivo pandemije Covida-19, zaključili su stručnjaci s Gent-a i objasnili kako su otkrili očitu vezu između gena ACE1 i Covida-19, piše La Libre, prenosi Telegraf.

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od Covida-19.

Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije (više alela na istoj lokaciji u DNA).

“Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To je u korelaciji s ozbiljnošću pandemije koronavirusa, odnosno vidimo da se epidemija smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu”, objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delange sa Univerziteta Gent.

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41 odsto razlike u nivoima pandemije među zemljama. Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike s podacima Univerziteta Džon Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.

Izvor Telegraf Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More