Nova pravila aerosaobraćaja: Maske obavezne u avionima (FOTO)

Sprečavanje zaraze koronavirusom...

foto:PixaBay.com
654

Međunarodna asocijacija avio-prevoznika (IATA) saopštla je danas da će podržati inicijativu da svi putnici i osoblje na letovima nose zaštitne medicinske maske nakon ponovnog pokretanja avio-saobraćaja, ali se ne slaže sa uvođenjem mera obeveznog socialnog distanciranja u letelicama, koja bi zabranila sedenje na srednjim sedištima.

Dijaspora pomogla ugrožene Urovičane

“Dokazi ukazuju da je rizik od prenošenja bolesti na avionu nizak. Maski koje budu nosili putnici i posada smanjiće ionako mali rizik, čime će se izbeći dramatično povećanje troškova putovanja koje bi izazvale mere distanciranja u avionima”, navodi se u saopštenju.

U slučaju da se mere ipak uvedu, cena karata bi mogla da skoči za između 33 i 58 odsto u odnosu na 2019. godinu “samo da bi kompanije poslovale na nuli”. Na primer, prevoznici ocenjuju da bi cena prosečne karte u Evropi skolila za nešto manje od 50 odsto, sa 135 na 201 dolar.

foto:PixaBay.com

“Avio-kompanije se bore za opstanak. Eliminisanje srednjeg sedišta povećaće troškove. Ako se nadomesti višim cenama putovanja, doći će do kraja epohe povoljnih letova. S druge strane, ako avio-kompanije nadoknade troškove višim tarifama, sigurno će propasti. To takođe nije dobra opcija u trenutku kada će svetu biti potrebna bolja povezanost koja bi pomogla u prevazilaženju oporavka od ekonomske devastacije koju je izazvao COVID-19”, rekao je Aleksandre de Žuniak, generalni direktor IATA.

IATA je predložila i dodatne sigurnosne mere, poput obaveznog merenja temperature putnicima, procedura za ukrcavanje ili iskrcavanje koje bi svele međuljudske kontakte na minimum, ograničavanje kretanje unutar same kabine ipojednostavljenje služenja hrane i piće tokom leta.

Izvor Nova ekonomija
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More