U jedinstvenom rezervatu u Srbiji žive ribe bez vode

Ovde se odvija nesvakidašnji život.

foto:Printscreen YouTube
482

Na ušću Drine u Savu prostire se jedinstven rezervat prirode, slučajno otkriven pre dve decenije. Slobodan Simić, prvi je zakoračio u ovu neprohodnu močvaru i otkrio Zasavicu, rečicu dugačku oko 15 kilometara u kojoj se krije pravo prirodno bogatstvo – ribe koje žive bez vode, biljke mesožderke, balkanski magarac i podolsko goveče.

Jedinstveno i bajkovito! U šumi na jugu Srbije nalazi se “mala crkva”- i to u drvetu hrasta! (FOTO)

“Slučajno sam došao u selo Zasavica, sasvim drugim povodom, a otkrio sam pravo prirodno bogatstvo. To je mala, čudna reka čije su obale razlivene. Ovde je nekad bilo korito Save i korito Drine, a ceđenjem je zaključeno da se ovde nalazi čista drinska voda”, rekao je Slobodan za RINU.

Nakon što je ova lepota otkrivena, pokrenuta je inicijativa da ovaj predeo bude proglašen za Specijalni rezervat prirode. U vodama žive izuzetno retke vrste ribe, koje u Srbiji niko nije video preko 100 godina, a pored razlivenih obala nalazi se jedan od najvećih pašnjaka u Srbiji. Na njemu na preko 300 hektara, zajedno i slobodno pasu konji, krave, magarci i svinje. Godišnje Zasavicu obiđe preko 40 hiljada ljudi, a jedino ovde mogu videti kako to izgleda podolsko goveče.

“Kažu da je ovo rasa doneta iz Podolije, to je najbolji radnik među govedima, a njegovim ukrštanjem sa srpskom bušom dobila se odlična životinja – kolubarsko goveče, koju je srpska vosjka koristila u ratovima”, priča Slobodan.

I dok on u ovom rezervatu prirode zna svaku životinju, bilogu Miahailu Markoviću ne može da promakne nijedan komarac ili bilo koja specifična vrsta, pa je tako otkrio i posebne ribe koje plivaju vodama Zasavice.

“To je mala ribica, veličine oko 15 centimetara, koja u ektremnim uslovima, kada voda presuši, ukopa se u blato i uzima kiseonik iz vazduha. Može se reći da je to jedina riba koja živi na suvom”, izjavio je Mihailo.

A za one koji ne mogu bez vode, ali ni ukusne hrane, u rezervatu Zasavica možete da probate posebne specijalitete – suhomesnate proizvode od konja kao i magareće mleko i sir.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More