Srpski pulmolog opet zbunjuje: Rukavice besmislene, razmak nepotreban

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
32,159

Pulmolog dr Nestorović će današnjim gostovanjem na televiziji sigurno opet izazvati izvesne kontroverze.

Gostujući na TV “Prva” rekao je danas da je sada vreme da svi izađemo napolje inficiramo se korona virusom, jer ćemo na taj način uspeti da steknemo imunitet. Dodao je da su šanse da do težih kliničkih slika dođe gotovo nemoguće.

Međutim, ono što će svakako odjeknuti jeste njegova rečenica – “dva metra razmaka je izmišljotina, rukavice su besmislene”.

Evo kako je on to obrazložio:

– Sada ulazimo u fazu koja je ista kao u decembru sa gripom. Pravi je trenutak za popuštanje mera. Treba voditi računa da se, još neko vreme, ne nalazimo u bliskom kontaktu ni sa kim više od 15 minuta. Dva metra rastojanja je izmišljotina, rukavice su takođe besmislene, postale su ustaljene, a u preporukama ih nigde nema. Još nekih 15-ak dana trebalo bi da nosimo maske. Važno je samo redovno i temeljno prati ruke – rekao je dr Nestorović.

“Pokazalo se da je to zatvaranje na početku bila odlična stvar, meni je mnogo smešno kad hvale Švedsku i njihov model. Čak njihov epidemiolog kaže da su se iznenadili širenjem kod starih. Nema tu iznenađenja”, rekao je on kritikujući broj umrlih i obolelih.

Rekao je da ne veruje u drugi talas, jer virus pokazuje definitivnu tendenciju slabljenja.

Da danas neko oboli od koronavirusa, kaže Nestorović, taj bi imao minimalne simptome, ali i najavljuje da će polovina onih koji su sada na respiratoru još umreti.

“Sada, kada je virus ovako slab, smešno zvuči, ali treba sve pustiti da se inficiraju. Sad je trenutak da se svi koji se nisu inficirali inficiraju. Koronavirusi su od decembra do aprila. Ako se bude desio drugi talas, ne verujem da će se desiti, ne razumem kako može da bude jači nego prvi. Sada ga znamo, znamo kako se leči… Prvi talas je bio takav kakav jeste, jer nismo imali nikakvog iskustva.”

“Ubeđen sam potpuno da je virus bio kod nas i u januaru. Bila je Nova godina, praznici… Mi smo imali teške pneumonije.”

Kod nas početak je bio kraj februara.

“Izgleda da su Italijani imali tešku sezonu gripa pa su imali koronu 1, da ga tako nazovem, pa onda i B, koji je bio još virulentniji.”

“Nijedna zemlja to ne saopštava, smrtnost je veća. Uglavnom umanjuju. Nisu umrli u bolnici, ne ulaze u statistiku”, rekao je Nestorović, dajući kao primer SAD i Francusku.

Kod nas ne vidi razloga da bi se lažirali podaci.

“U Hrvatskoj recimo mnogo zavisi od turizma, tako i Grčka”, dao je primer zašto bi neke zemlje lažirale i dodao: “U SAD su optuživali da su povećavali brojeve jer su privatne bolnice pa su dodavali.”

Govoreći o nesuglasicama u Kriznom štabu, kaže da ga nema po pitanju toga da li je tako trebalo da bude kroz ono što smo prošli, kroz šalu dodaje: “Sad, kad dođe lepše, onda svađe”, ali objašnjava da bi razlog tome bio to što nemate ni u jednoj knjizi na svetu zatvaranje čitavih država. Ovo je nešto potpuno novo.

“Neko me je pitao da li sme da se kupa u moru, to je potpuna paranoja. Preko leta neće ništa biti”, ističe Nestorović.

“Do 1. juna neće biti pozorišta. To sam pokušao da proguram. Ako vi napravite ograničenje ljudi, do 50 pozorište sa 50 ljudi je besmisleno. Mislim da bi u ovoj fazi zatvoreni prostor maske i pranje ruku. Rukavice stvaraju lažan utisak da ne morate da perete ruke. Dan danas prema preporukama nema rukavica. Neko je to ubacio u međuvremenu. Morali bi da ne prave pauze preko leta za pozorišta, moja preporuka je da prave probe sad, jer većina neće otići na letovanje. Mi smo najviše razgovarali o Egzitu.”

Rekao je koji su kriterijumi za proglašenje epidemije – potrebno je da prođe dvostruki period inkubacije, da nemate nijedan slučaj mesec dana.

“Ne znam ni kako će izbori da budu 21. juna. Kako ćeš da znaš da je taj što je došao taj. Mislim da će sve posle 1. juna da bude staro.”

Na pitanje koja je jedna stvar za koju bi rekao da nije dobro urađena istakao je respiratore.

“Ono gde smo se svi preši to su respiratori. Pokazalo se kod pacijenata, koji su imali probleme sa zgrušavanjem krvi, nisu potrebni. Onda smo ustanovili u Francuskoj da nemaju pneumoniju i ne trebaju im respiratori. To je nešto, ali to nismo znali. Ja mislim da nema nešto da nisam pročitao više o tom virusu. Sad su postali kontradiktorni, zavisno od zemlje iz koje dolaze. Tačno se vidi taj rascep i u SZO. Moram da kažem i nešto što nije popularno. Mnogi žive od projekata u vezi sa koronom. Njima se sviđa da ta korona traje još 2-3 godine da imaju šta da rade.”

Procena kada ćemo se pozdravljati ljubići se tri puta kada je pozdravljamo je 15. jun.

“Ja sam bio optimističan sa dosta razloga, većina ih se pojavila kao realni. Mislim da bismo imali mnogo bolji rezultat da nije bilo incidenta u Nišu. Od 200 umrlih, petina je odatle.”

“Mi, Srbi, imamo tu osobinu da popustimo u poslednjih pet minuta utakmice”, rekao je Nestorović.

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More