Kada je korona virus došao u Evropu? SZO zbog jednog slučaja zahteva da zemlje pregledaju ove uzorke

(AP Photo/Alessandra Tarantino)
264

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), nakon što je postalo poznato da je u Francuskoj još u decembru zabeležen jedan slučaj zaraze virusom kovid-19, pozvala je ostale zemlje da provere slične slučajeve.

Provere bi trebalo da utvrde da li je bilo obolelih koji su se pojavili krajem 2019. godine.

Zbog jednog slučaja iz decembra infekcije virusom kovid-19 u Francuskoj, kako piše Dojče vele (DW), postavljaju se potpuno nova pitanja vezna za početak pandemije i širenje korona virusa.

Kovid-19 otkriven je u jednom “starom” uzorku osobe obolele od upale pluća.

SZO sada zahteva da se i u drugim zemljama pregledaju uzorci slučajeva upale pluća krajem 2019. godine, jer je moguće da se ispostavi da su pacijenti vođeni kao oboleli od upale pluća – ustvari bili rani slučajevi novog korona virusa, izjavio je portparol SZO Kristijan Lindmajer iz Ženeve za ARD.

Ako bi se otkrilo još takvih slučajeva, to bi pomoglo svetu da dobije „novu i jasniju sliku” epidemije. Kineske vlasti su 31. decembra prvi put obavestile SZO o novoj bolesti pluća, a do sada se pretpostavljalo da se zaraza u Evropu proširila tek od januara.

Prvi pozitivni testovi korone u Francuskoj bili su 24. januara. Međutim, studija francuskih naučnika objavljena 4. maja kaže da je možda još krajem prošle godine bilo prvih slučajeva.

Jedna bolnica u Francuskoj je ponovno testirala stare uzorke od pacijenata sa upalom pluća. Otkriveno je da je 27. decembra lečen muškarac koji je imao kovid-19.

Francuska: Bolnica pregledala uzorke i otkrila da je još u decembru lečila pacijenta sa koronom

Portparol SZO Lindmajer rekao je da rezultati studije nisu iznenađujući.

„Sada otkrivenim slučajem infekcije virusom kovid-19 iz decembra, nastaje potpuno nova slika,” kaže Lindmajer i dodaje da bi novi nalazi mogli da pomognu da se bolje razume „potencijalna cirkulacija korona virusa”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More