Merkelova najavila popuštanje mera, ali i pokrenula “kočnice za slučaj nužde”

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, pool
284

Šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel Helge Braun izjavila je danas da će pandemija virusa Kovid-19 trajati bar do kraja godine.

“Sada ne živimo posle pandemije – već živimo usred pandemije koja će biti neko vreme sa nama – bar do kraja ove godine i to je vrlo optimistična prognoza”, rekla je ona za nemački Dojčlandfunk radio, prenosi Gardijan.

Angela Merkel je u sredu objavila korake ka ublažavanju mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa Kovid-19, ali istovremeno pokrenula mehanizam “kočnice za slučaj nužde” koji omogućava obnavljanje ograničenja ako se virus ponovo vrati.

Merkel najavila popuštanje mera

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas popuštanje mera, ocenivši da je prva faza pandemije prevaziđena.

„Mislim da možemo reći da smo iza sebe ostavili prvu fazu pandemije. Aktuelni brojevi su veoma ohrabrujući“, kazala je ona dodajući, međutim, da pandemija nije nestala.

Ukazala je da je sve bilo moguće jer su Nemci bili odgovorni i time spasili živote ljudi.

„Time je sada moguće sprovesti niz daljih popuštanja mera o čemu će se odluka doneti nakon razgovora sa ekspertima“, najavila je ona.

Merkel je podvukla da ostaju na snazi obaveza držanja odstojanja, kao i nošenje zaštitne maske, i da o tome nema diskusije.

Ograničenje kontakata ostaće, prema njenim rečima, na snazi do 5. juna, ali uz određena popuštanja.

Tako, kako je prenela, od sada mogu građani da se na javnom prostoru sreću i sa jednom osobom izvan njihovog domaćinstva.

Ukazala je da postoji i mehanizam za reagovanje podvukavši da kod više od 50 novih zaraza dnevno po 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana pokrajine moraju ponovo doneti strožije mere.

Poručila je da, ako se u nekom okrugu poveća stopa zaraze na iznad 50 to izaziva javnu raspravu, i da će savezna država intervenisati.

”Imali smo konstruktivnu diskusiju“, kazala je kancelarka dodajući da postoje razlike u stavovima, ali je to, podvlači, deo federalnog sistema.

Premijer Bavarske Markus Seder kazao je da je Nemačka bolje prošla kroz ovu krizu nego druge zemlje, jer je imala ispravan koncept i strpljenje.

„Međutim zabrinutost ostaje. Može se stanje u svako vreme ponovo promeniti. Bez vakcine nema sigurnosti, i to se mora uzeti u obzir kod popuštanja mera”, naglasio je on.

Kazao je da odluke pokrajina nisu mnogo udaljene jedne od drugih, i da imaju pravo da tako budu.

Svaka pokrajina ima drugačije okolnosti i zbog toga je bitno da je usvojena “ručna kočnica” od 50 novozaraženih.

Uoči sastanka Merkelove sa premijerima pokrajina bilo je jasno da ne mogu da se slože oko jedinstvenog popuštanja restrikcija uvedenih usled borbe protiv korona virusa.

Neke pokrajine su već sprovele dalekosežno popuštanje, dok druge to još nisu.

DW: Nemačka – 100 dana korone

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More