SZO saopštila: Pijaca u Vuhanu imala ulogu u izbijanju korone, ali…

AP Photo/Alessandra Tarantino)
137

Pijaca u centralnom kineskom gradu Vuhan imala je ulogu u izbijanju korona virusa prošle godine, kao izvor ili eventualno kao “pojačavajuće okruženje”, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija pozivajući na još istraživanja.

Pijaca je imala ulogu u događaju, to je jasno, ali kakvu ulogu ne znamo, da li je bila izvor ili pojačavajući efekat ili samo slučajnost da su neki slučajevi otkriveni u i oko te pijace”, rekao je dr Peter Ben Embarek, stručnjak SZO za bezbednosti hrane i zoonotičke viruse koji prelaze sa životinja na ljude, preneo je Rojters.

Nije jasno da li su žive životinje ili zaraženi dobavljači ili kupci doneli virus na pijacu, rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da postoji značajna količina dokaza da je virus je došao iz laboratorije iz Vuhana, mada je, takođe, rekao da to nije sigurno.

Nijedan javni dokaz nije povezao epidemiju sa laboratorijom u Vuhan i naučnici su rekli da je korona virus izgleda razvijen u prirodi.

Nemački obaveštajni izveštaj doveo je u sumnju navode Pompea, izvestio je “Špigel”.

Ben Embarker se nije bavio optužbama, navela je agencija.

On je napomenuo da je istraživačima trebalo godinu dana da prepoznaju kamile kao izvor virusa MERS, korona virusa koji se pojavio u Saudijskoj Arabiji 2012. godine i proširio se na Bliski Istok dodajući da još nije kasno.

“Ono što je važno, što bi bilo od velike pomoći, jeste doći do virusa pre nego što se prilagodio na ljude, pre verzije koju sada imamo jer tada bismo bolje shvatili kako se prilagodio ljudima, kako se razvijao”, rekao je Ben Embarker.

“Kada je reč o istragama, Kina ima verovatno svu stručnost potrebnu za obavljanje ovih istraga. Oni imaju puno kvalifikovanih istraživaca”, zaključio je on.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More