Strašno! Srušili i oštetili statuu na Kalemegdanu staru 17 vekova!

Foto: Wikimedia Commons
411

U Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu, gde se čuvaju istorijski spomenici i statue pronađene na prostoru čitave Srbije, sinoć su nepoznati počinioci srušili i oštetili statuu staru 17 vekova.

Veliki barutni magacin je ukopan u stene zapadnog podgrađa ili tzv. Dunavske padine i nastao je u vreme velike austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Gradnja je trajala samo dve godine, od 1718. do 1720. godine, sa ciljem da se što pre napravi bezbedno sklonište za barut, mesto zaštićeno od neprijateljske artiljerije.

Danas je Veliki barutni magacin delimično obnovljen i uređen. U prvoj sali nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa mnogobrojnih nalazišta Beograda (Singidunuma), Kosmaja, Kostolca (Viminacijuma), Sremske Mitrovice (Sirmijuma), ali i iz Stobija u Severnoj Makedoniji ili Drača u Albaniji, piše Blic.rs.

U okviru ove zbirke nalazi se i oštećena skulptura. U pitanju je portretna statua žene isklesane od belog mermera koja potiče iz drugog ili trećeg veka nove ere iz kolekcije rimskih kamenih spomenika, a pronađena je na Kalemegdanu kod Vojnog muzeja, u drevnom Singidunumu.

Žena je obučena u hiton i himation koji joj prekriva glavu. Pripada tipu skulptura nazvan “mala herkulanka”, koji potiče iz razdoblja helenizma, a Rimljani su ga kopirali sve do trećeg veka nove ere.

Ova statua svedoči o visokom društvenom statusu pojedinih građana Singidunuma, koji su mogli da priušte mermerne statue koje su ih prikazivale kao dostojanstvene Rimljane.
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je taj prostor i rekao da je policija obavila uviđaj, navodeći da se nada da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni za taj “vandalski čin”.

“Statua u Velikom barutnom magacinu je sa kraja drugog odnosno početka trećeg veka, stara je 17 vekova, oko vek je čuvana, a sinoć se desilo da su neki huligani došli ovde i uništili je. To se nikada nije desilo na Beogradskoj tvrđavi”, rekao je Vesić za Tanjug.

Dodao je i da Srbija nema mnogo sačuvane kulturne baštine i ocenio skandaloznim da i ono malo što se čuva neko uništava.

“Nadam se da će odgovarati, a ako su maloletni, da će odgovarati njihovi roditelji koji očigledno nisu vaspitavali svoju decu”, naveo je Vesić.

Direktorka JP Beogradska tvrđava Marija Reljić kaže da se takav incident nije dogodio u poslednjih 20 godina na tvrđavi.

“Prijavili smo ovaj slučaj nadležnim organima, koji će sve dalje da procesuira u vezi sa ovim i nadam se da će počinioci biti pronađeni”, rekla je Reljić.

Da bi sprečili ovakve negativne događaje, kaže Reljić, javno preduzeće će ove godine obezbediti video nadzor u celom kompleksu.

Izvor Tanjug, Blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More