“Niko ne sprovodi takve mere kao mi”! Prošao celu Evropu da stigne do Nemačke a jedini problem imao na srpskoj granici!

(Istvan Filep/MTI via AP)
6,582

Portalu Nova.rs javio se N.A, koji je tokom aprila i maja putovao iz Srbije do Nemačke preko Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Na njega je utisak ostavilo to što mu nigde nisu merili temperaturu niti tražili negativan korona test, a kamoli dali obaveštenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana, koje mu je uručeno kada se juče vratio u Srbiju.

Za razliku od “običnih” putnika, za koje su granice trenutno zatvorene, N.A. ima radnu i boravišnu dozvolu u Nemačkoj pa može i da se kreće međunarodnim putevima od jedne do druge zemlje.

U Srbiju je iz Nemačke, gde inače radi, doputovao početkom marta na kratak odmor, ali ga je proglašenje vanrednog stanja i epidemije zadržalo u zemlji do 22.aprila.

Tada je odlučio da, zajedno sa poznanicima, krene preko Hrvatske, Slovenije i Austrije do Nemačke, a osim ličnih dokumenata, poneli su i ugovore o radu kako bi mogli da dokažu da su u tranzitu.

Prebivalište i radna dozvola u nekoj od zemalja Evropske unije je i preduslov da neko ko nije državljanin tih zemalja uopšte krene na takav put.

“Ugovore smo pokazali na hrvatskoj i austrijskoj granici, i bez problema stigli u Nemačku. Tu su nam samo pogledali pasoš i vizu, i to je to – nikakav karantin, čak ni merenja temperature nije bilo”, priča N.A.

U Srbiju se vratio u petak, 8. maja, pošto ga novi posao u Nemačkoj čeka tek početkom juna. Ovoga puta, put se produžio, iako su krenuli istim putem nazad.

“Na nemačko – austrijskoj granici su nas pitali da li je tranzit, i kada su čuli da jeste, rekli su samo ‘hvala i doviđenja’. Čuo sam da su nekima lepili tranzitne nalepnice, ali nama nisu”, priča N.A. i naglašava da je u odlasku kao i u povratku u Srbiju automobil u kome se nalazio isključivo mogao da se kreće autoputem, a da su posebno bila obeležena stajališta na kojima su mogli da se odmore.

“Kada smo stigli na slovenačku granicu, prvi put nam kažu da mi iz Srbije ne možemo da prođemo zato što nas Hrvatska ne pušta, čak ni kao putnike u tranzitu. Zato smo preko Austrije stigli do mađarsko-srpske granice, gde smo na našoj strani čekali gotovo pet sati, da bi na kraju dobili Obaveštenje o samoizolaciji, koja mora da traje 14 dana”, kaže N.A.

Na “našoj” strani kod Horgoša, kako nam je ispričao, stajala je kolona od dvadesetak automobila, u kojima su bili i ljudi sa decom, koji čekaju na pregled dokumenata i uputstvo o karantinu.

“Čini mi se da niko ne sprovodi takve mere kao mi. U Nemačkoj sam bio od 22. aprila do 7. maja, niti me je ko zvao niti proveravao, a karantin da ne pominjem. Zato me je ovde već zvao policajac iz stanice na mojoj opštini, a od jutros bezuspešno zovem broj Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu da se prijavim, kao što mi je rečeno”, ljuti se N.A.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More