“Ovo je veliki šamar”! “Poruka je upućena Srbima”! Makedonska pošta objavila markicu Hrvatske u granicama NDH!(FOTO)

Foto: Wikipedia
502

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanje evocira uspomene građana Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, saopšteno je iz MSP.

Pošta Severne Makedonije je u predvečerje 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, izdala poštansku marku u okviru serije “Severna Makedonija u EU – Hrvatska”, s kartom Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu, piše Nova.rs.

Na slici poštanske marke vidi se mapa NDH, koja uključuje delove Vojvodine.

Foto: promo

U protestnoj noti Ministarstva spoljih poslova, uručenoj ambasadoru Republike Severne Makedonije se navodi:

“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji”, piše u protestnoj noti.

Ukazuje se da ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona.

“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata”, ističe se u protestnoj noti.

MSP zahteva i da se sporna poštanska marka odmah povuče iz cirkulacije kao i da se njeno štampanje i objavljivanje najoštrije osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, u suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Republike Srbije, ukazuje se u tekstu protestne note.

Makedonski poslanik i predsednik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković izjavio je da je izdavanje marke Pošte Severne Makedonije, s kartom kvinslinške ustaške NDH, poruka upućena i Srbiji i regionu i Evropi.

“Umesto nulte tolerancije prema fašizmu, promoviše se naci-fašizam NDH. Ovo je veliki šamar i za EU. Poruka je upućena Srbima, Srbiji, regionu, ali i Evropskoj uniji”, rekao je Stoilković za Tanjug.

Kako kaže, poštanska marka se pojavila na datum kada se prelamaju veliki istorijski događaji i borba za istorijsko nasleđe.

“Pokušava se da se falsifikuje istorija sa jedne strane, dok sa druge strane postoje liberalni pristupi u Evropi, koji teže da relativizuju fašizam i to što učinjeno tokom Drugog svetskog rata”, objašnjava on.

Izvor NovaTanjug, Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More