Prva Srpkinja u Bečkoj operi

Olivera_Miljaković, druga levo, iza scene Bečke opere sa kolegama
414

Jedna od najpoznatijih operskih kuća na svetu, građena je od 1861. po nacrtima dvojice bečkih arhitekata, Augusta Sikarda fon Sikardsburga i Eduarda van der Nila, u stilu neorenesanse. Opera je svečano otvorena 15. maja 1869. godine, izvođenjem Mocartove opere “Don Đovani”. Kako je rekla sama operska diva Olivera Miljaković, Bečka državna opera je “davnašnjih godina živela od slovenskih glasova”.

“Posle Južnih Slovena prispeli su Italija i Španci. Tokom šezdesetih godina zapaženi su “američki glasovi”, a potom su se opet pojavili Česi, Poljaci i Rusi. Iz krugova Južnih Slovena posebno ističem Zinku Kunc Milanov, Senu Jurinac, Antona Dermotu i druge soliste. Ukazujem i na doprinos dirigenta Klobučara, pijanistkinje Jasmine Stančul i drugih”, nabrajala je profesorka Olivera Miljaković.

Anđelković se potrudio i napravio listu šezdeset južnoslovenskih i srpskih umetnika koji su bili stalni članovi ili gostujući solisti Bečke državne opere.
Na toj listi prva je Zlata Đurenac, dramski sopran, koja je pevala od 1905. godine do 1939. godine. U to vreme pojavio se Nikola Zec, bas (1915-1940), a stigla je Melanija Bugarinović, mecosopran, koja je nastupala od 1938. do 1942. godine.

Melanija Bugarinović Foto: Wikipedia

“Melanija Bugarinović je rođena u Beloj Crkvi 1903. godine. Kao izuzetan muzički talenat pevala je u crkvenom horu, pohađala je privatne škole za solo pevanje i završila Muzičku školu u Temišvaru. Sa 17 godina primljena je u operu Narodnog pozorišta u Beogradu. Bila je prva Srpkinja koja je dobila stalni angažman u Bečkoj državnoj operi, treća pevačica iz Srbije koja je pevala na Bajrojtskim svečanostima, jedna od retkih naših umetnica koja je tumačila Vagnerove likove na nemačkim scenama.

Gostovala je u Bukureštu, Beču, Berlinu, Augzburgu, Minhenu, Vizbadenu, Bazelu, Cirihu, Ženevi, Lozani, Budimpešti, Pragu, Temišvaru, Monte Karlu, Moneu, Parizu, Firenci, Sofiji, Varni, Gracu, Atini, Aleksandriji, Kairu, Moskvi, Lenjingradu, Minsku, Veneciji – opisao je Zoran Anđelković.

Srbi su osvojili Bečku državnu operu

Kao dobrotvorka, svu pokretnu i nepokretnu imovinu poklonila je 1978. gradu Novom Sadu, uz uslov da se osnuje Fond za unapređenje vokalne umetnosti mladih “Melanija Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović Kalin”, koji će stipendirati talentovane učenike srednje muzičke škole i studente Akademije umetnosti, vokalnog smera i pijaniste-korepetitore, kao i da organizuje manifestacije mladih vokalnih umetnika u oblasti klasične muzike. Živela je u Beču, gde je preminula1986. godine.

Pored nje, u Bečkoj državnoj operi nastupali su dramski sopran Zlata Ćurenac od 1905. do 1939. godine, sopran Danica Ilić 1944, godine, 1945, godine i 1952. godine, Karola Jovanović (1911-1932), Georgina fon Milinković (1941-1944, zatim 1959-1963.), bas Tomislav Neralić (1943/44. i 1945 – 1957.), baskariton Vladeta Popović (1940), dirigent Mladen Bašić (1978), dirigent Oskar Danon (1954-1965), dirigent Dušan Đorđević (1946), tenora Laza Jovanović, bariton Jovan Gligorijević (1952-1954), tenor Aleksandar Marinković (1952) i sopran Danica Mastilović od 1970. do 1980. godine.

Bečke primadone su bile Radmila Bakočević, sopran (1968), Milka Stojanović, sopran (1968), Milka Trnina, dramski sopran (1971), Ruža Baldani, mecosopran (1973) i Dunja Vejzović, mecosopran (1980).

“U novije vreme u Bečkoj državnoj operi nastupali su soprani Ljiljana Molnar Talajić, Milka Trnina, mecosopran Svetlana Serdar od 1994. do 2003. godine, bas Goran Simić od 1986. do 2008. godine, tenor Zoran Todorović od 1997. do 2004. kao i sopran Mirjana Uroš”, nabraja Zoran Anđelković.

Mecosopran Svetlana Serdar je Beograđanka po rođenju. Upisala je studije solo pevanja na Muzičkoj akademiji kod prof. Biserke Cvejić. Posle diplomiranja 1993. postala je stipendista njujorškog Đulijarda, na kome se usavršavala kod čuvenog pedagoga, Danijela Feroa. U Njujorku (1994) svojim glasom osvaja žirije i publiku i pobeđuje na dva internacionalna takmičenja: Metropoliten opere i Operalije (Svetsko opersko takmičenje Plasida Dominga).

Srpska operska diva u Berlinu obezbeđuje stipendije talentovanim akademcima

Ujedno Serdar osvaja Državnu nagradu SAD. Godine 1994. postaje stalni član u Bečkoj državnoj operi i nastupa kao: Magdalena (“Rigoleto”), Paulina (“Pikova dama”), Suzuki (“Madam Baterflaj”), Erda (“Rajngold”), Flošilda (“Ring”). Snimila je u Beču dva Hajdnova oratorijuma sa maestrom Brunom Vajlom za “Soni klasikal”. Nastupala je i u “Čarobnoj fruli” sa ser Rodžerom Noringtonom i Bečkom operom, koju je uživo prenosila Evropska televizija.

Debitovala je (2000) u Bavarskoj državnoj operi sa ulogom Suzuki i američkom Metropolitenu kao Treća dama kraljice noći u “Čarobnoj fruli”. U Beču je gradila karijeru zajedno sa bratom Aleksandrom Serdarom, pijanistom, sa kojim je otišla u Ameriku. U septembru 2003. godine vratila se u Metropoliten operu kao Olga Evgenije Onjegin. Svetlana Serdar je nastavila da sarađuje sa Bečkom državnom operom, sa Beogradskom operom i Kolarčevom zadužbinom. I danas je mecosporan Singer opere u SAD i Bečke državne opere.

Njenim umetničkim stopama ide sopran Gabrijela Ubavić, poreklom iz Požarevaca. Završila je Muzičku školu u rodnom gradu. Diplomirala solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti BU.

“Odlazi u Beč kao stipendista Požarevca na usavršavanje kod prof. Marije Sklad Sauer. Završava postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i izvovođačke umetnosti, odsek scensko izvođenje opere. Pohađala je masters studije kod dive Monserat Kabalje u Saragosi 2013. godine. Prvi uspeh imala je Gabrijela prilikom nastupa u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“ u Plzenu. Potom nastupa širom Evrope. Na „Mercedes festu“, u Francuskoj imala je solističke koncerte u Nansiju i Mecu. Dobila je više značajnih priznanja. Prvakinja je takmičenja u Karlovim varima, 2013. godine i dobitnik Zlatne značke KPZS 2017. godine”, rekao nam je njen komšija Milan Šulić iz Požarevca.

(Kraj)

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More