Ženski Paganini iz Berlina: Srpkinja najmlađi student na Visokoj školi za muziku “Hanns Eisler”

Aleksandra Latinović u Berlinu, Foto: Privatna arhiva
204

Najmlađi student na Visokoj školi za muziku “Hanns Eisler” u Berlinu jeste mlada Srpkinja, violinista Aleksandra Latinović.

“Trenutno sam student bachelora. Nakon toga planiram da upišem master, nadam se isto u Berlinu. Pored znanja i iskustva, koja stičem ovde, plan mi je da u sklopu raznih projekata steknem nova i raznovrsna znanja i savete iz država širom Evrope i sveta. Nakon završenih studija želela bih da se usavršavam kao kamerni i orkestralni muzičar. I istovremeno da gradim i solističku karijeru” – otkrila nam je svoje planove mlada umetnica Aleksandra Latinović iz Berlina.

Violinistkinja Aleksandra Latinović, poreklom sa Uba, je od 1. oktobra 2018. godine svoje usavršavanje nastavila na Visokoj školi za muziku “Hanns Eisler” u Berlinu, gde je položila prijemni ispit i time postala njen najmlađi student. Ovu prestižnu akademiju je upisala kao sedamnaestogodišnjakinja, nakon završenog drugog razreda beogradske Srednje muzičke škole “Davorin Jenko”, gde je bila najbolji i najperspektivniji đak. Pre toga, proglašena je najtalentovanijom učenicom u četiri decenije dugoj istoriji ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje “Petar Stojanović” i istovremeno đakom generacije u OŠ “Milan Munjas”. Zvali su je u šali “ženski Paganini”.

Aleksandra Latinović, bečki student sa Uba, Foto: Privatna arhiva

Ovaj nesvakidašnji uspeh postigla je ne samo zahvaljujući urođenoj darovitosti i ljubavi prema muzici, već i ogromnoj volji, trudu, odricanju, predanom i kontinuiranom radu i stalnim usavršavanjem, što samostalno, što na brojnim master klasovima, koje je pohađala u Srbiji i inostranstvu.

Na upravo jednom takvom majstorskom kursu, Aleksandru Latinović je primetio čuveni muzički pedagog Stefan Pikard i pozvao je da konkuriše za akademiju “Hans Ajsler”, gde je on predavač. Poslala je prijavu, biografiju, snimak sa koncerta i izašla na audiciju, posle čega su je prihvatili kao kandidata. Sredinom juna polagala je nimalo lak prijemni ispit iz četiri dela (violinu, klavir, solfeđo i teoriju muzike), a krajem jula 2018. pismeno su je obavestili da je primljena, čestitali na uspehu i poželeli dobrodošlicu.

Aleksandra Latinović, violinistkinja, Foto: Privatna arhiva

Tako je Aleksandra Latinović nastavila svoj put ka vrhu, kojim je krenula sa nepunih šest godina, kada je upisala pripremni razred u ubskoj Muzičkoj školi i počela da svira  violinu. Bila je veoma muzikalno dete izuzetne koncentracije i ubrzo je dobila epitet mali virtuoz. Njena maestralnost je retka, pa već poodavno nosi čin violinistkinje svetskog kalibra pred kojom je izvanredna karijera.

Rođena je početkom juna 2001. godine u Ubu. Violinu je počela da svir asa šest godina u SOMO “Petar Stojanović” kod profesorke Marije Nikitović. Srednju muzičku školu “Davorin Jenko” u Beogradu upisala je u klasi M. Nikitović, ali je njen napredak pratila profesorka Lidija Ranković, sa kojom je imala dugogodišnju saradnju.

“Sa osam godina sam u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine imala nastup uz pratnju BGO “Dušan Skovran”. Svoj prvi solistički koncert održala sam sa jedanaest godina. Zatim su usledili koncerti u Galeriji SANU, Narodnoj biblioteci Srbije sa 14 godina), u Jagodini, Ubu, u sali Beogradske filharmonije, u Skupštini grada Beograda, galeriji Artget, kući Kralja Petra. Izdvajam nastup na koncertu laureata Međunarodnog takmičenja “J. Kocian” u Češkoj, gde sam kao pobednik prve etape osvojila specijalnu nagradu za najbolje izvođenje zadate kompozicije i nastup na koncertu laureata takmičenja na Siciliji, u čuvenoj sali teatra “Belini”.

Osvojila sam preko petnaest laureata i preko 30 prvih nagrada na festivalima u Srbiji i inostranstvu” – nabraja nam mlada umetnica Aleksandra Latinović. Član je Udruženja za mlade talente Srbije “ArLink” i
Beogradske dečije filharmonije.Kompozitor V. Đenader posvetio joj je kompoziciju “Fantastične igre” za violinu i orkestar, koja je premijerno izvedena u junu 2017. godine.

Godine 2016/17. izabrana je za koncert majstora uglednog međunarodnog omladinskog orkestra “ESYO”. Sa njim je nastupala u okviru zimskih i letnjih turneja po Evropi. Paolo Rumiz, italijanski pisac i novinar, inspirisan njenim sviranjem napisao je knjigu “La Regina del Silenzio” 2017. godine.U sklopu promocije knjige imala je nekoliko zapaženih solističkih nastupa u Italiji. Godina 2018. joj je bila jako važna, jer je nastavila svoje školovanje kao mladi student u Berlinu.

“Meni je oduvek bio san da odem u Nemačku i da se tamo školujem, zbog čega je ovo najveći uspeh koji sam do sada postigla. To mi je podstrek da još više vežbam, radim i ostvarim svoj životni cilj, a to je da postanem vrhunski solista. Violina je moj život, uživam kada sam okružena muzikom, na sceni, jer sviram iz ljubavi. Ponosna sam na sebe i nadam se da će školovanje na berlinskoj akademiji opravdati moja očekivanja, omogućiti mi da se usavršim i pomoći da stignem do svog cilja” – izjavila je novinarima Aleksandra Latinović.

Ubska violinistkinja je na akademiji “Hans Ajsler” prvih šest meseci imala status mladog studenta, dok vanredno, u Berlinu, ne nije završila treću i četvrtu godinu srednje škole na engleskom jeziku koji, uzrged, govori perfektno. U istom periodu, pohađala je i intenzivni kurs nemačkoj jezika u okviru fakulteta. Već u drugoj godini studija dobila je materijalnu potporu ili od nemačke države.

Njeno školovanje pratili su berlinski profesori Stephan Picard, Mirijam Contzen, koji vodi osnovne studije u Universität der Künste Berlin. Na Aleksandrin uspeh podjednko je ponosna njena dugogodišnja profesorka Marija Nikitović, koja ukazuje da, kao što su slikari uvek upirali pogled u Pariz, a glumci u Holivud, klasični muzičari su većinom hrlili ka Berlinu ili Beču.

“ Cela Srbija zna za Aleksandru Latinović. Ona već ima izgrađeno ime i sinonim je za kvalitet i jedan visok nivo izvođaštva. Svojim rezultatima i talentom dobila je priliku koja se retko kome pruža i koju samo odabrani zasluže, a ona je zaslužila da bude najmlađi student čuvene muzičke škole. To je akademija sa dugom tradicijom, jedna od najcenjenijih ne samo u Nemačkoj, nego i u Evropi i jedna od najboljih u svetu, gde će ona pohađati ne nultu ili pripremnu godinu, već osnovne akademske studije, što samo po sebi dovoljno govori o njenom kvalitetu, jer je selekcija veoma stroga, a kriterijumi visoki. Pratim ko je gde iz muzičkih krugova i konkretno za berlinsku akademiju ne znam da je neko iz naše zemlje prošao, da je dobio zeleno svetlo da polaže prijemni ispit. Kada je čuo Aleksandru, profesor Stefan Pikard je zaista bio
oduševljen, čak je izjavio da je bolja od njega u tim godinama” – navodi Marija Nikitović, uz napomenu da
Aleksandra izuzetno vlada svim instrumetima, te da i najzahtevniji program sa lakoćom savlada, što je “jako retko i fascinantno”.

Kakav je violinista Aleksandra Latinović uverili su se parohijani iz crkve “Sveti Sava” na Vedingu, gde je kao umetnica gostovala. Njen cilj je da jednog kao profesor ozbiljne muzike steknuto znanje prenesi mladim i talentovanim muzičarima u otadžbini i u dijaspori.

Marko Lopušina

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More