Dragana Mirković – zvezda humanosti iz Beča

5,379

Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” iz Švajcarske donirala je tri aparata za opremanje bolnice i porodilišta u Pasjanu. Bolnici su isporučena dva aparata, pacijent monitor i EKG, dok je u porodilište stigao novi pulsni oksimetar za bebe. Ukupna vrednost donacije iznosi pet hiljada evra (5000). Novčana sredstva obezbeđena su zahvaljujući Sandri Janićijević i Goranu Mekiću iz Izraela i Violeti Zafirovski čija je pomoć poslata iz Švajcarske.

Nancy Snežana Pešić iz Kalifornije šije maske i šalje ih u otadžbinu. Organizacija “Srbi za Srbe” darivala je novu dinaciju srpskim bolnicama. Iz izveštaja o njenom radu tokom 2019. godine vidi se da su “Srbi za Srbe” prikupili 1,168,168 evra donacija, isporučili pomoć za 214 porodica sa 664 dece, sproveli 7 projekata za srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, organizovali 324 humanitarna događaja i okupili više od 30,000 donatora širom sveta.

I Srpski kulturno informativni centar „Spona“ iz Skoplja je organizovao veliku humanitarnu akciju prikupljanja zaštitne medicinske opreme, životnih namirnica, dezinfekcionih i sredstava za higijenu za najugroženije, pod nazivom “Niste sami-pobedićemo zajedno”.

Valjevci na radu u Rusiji prikupili su oko 34.000 evra, kojima je kupljen sanitet za Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u gradu na Kolubari. U humanitarnoj akciji, koju je sa još trojicom prijatelja pokrenuo Valjevac Andrija Vlajković, uključili su se i pojedini Rusi. Fondacija NJ.K.V. Princeze Katarine i humanitarna organizacija Lajflajn Čikago je u saradnji sa Pitsburškom komitetom donirala opremu bolnicama u Nišu i Rekovcu. Ova dragocena donacija sastojala se od pacijent monitora, aspiratora na električni pogon, dva kompleta laringoskopa i pet prenosivih pulsnih oksimetara.

Dom zdravlja u Pranjanima i žitelji te milanovačke opštine dobili su pomoć iz Čikaga, u vidu paketa osnovnih životnih namirnica za 180 starijih i ugroženih žitelja, kao i medicinsku opremu za osoblje lokalnog Doma zdravlja u toj gornjomilanovačkoj opštini.

Iz Beča put zavičaja upućena je i humanitarna pomoć Dragane Mirković i njenog supruga Tonija Bijelića. Popularna umetnica je više od desetak puta slala humanitarnu pomoć i među austrijskim pevačima srpskog porekla predstavlja pravu zvezdu humanosti. Dostojanstvena kao i uvek Dragana Mirković, međutim, nije htele da od ove najnovije donacije pravi javnu predstavu:

“Dajem narodu od srca. I ne želim mnogo da pričam o tome” – rekla nam je Dragana Mirković.
Estradna umetnica Dragana Mirković imala je tokom 2019. godine nekoliko uspešnih nastupa u Evropi, Srbiji i Americi. I posle koncertnih turneja početkom 2020. uvek se vraća svom domu, suprugu i deci u Beč. Kako je sama jednom priliko rekla, “Beč je grad u kome živim kao u bajci.”

Čoveka svog života, supruga Antonija Toni Bijelića, biznismena Dragana Mirković je srela slučajno ili je, ipak, neka viša sila malo uplela prste, ko će ga znati. Upoznao ih je 1998. godine organizator Draganinog koncerta u Beču i ne sanjajući da će svoju sudbinu vezati za taj grad. Bilo kako bilo, desila im se ljubav na prvi pogled.

Završeni radovi u velelepnom Draganinom dvorcu Ebenfurt, u čijim odajama je živela Marija Terezija! (FOTO)

“ Tog trenutka, kada mi je pružio ruku da se upoznamo, ja sam osetila nešto neobično. Od siline emocija nisam ni čula njegovo ime. Mislila sam da ga nikada više u životu neću videti, ali se on potrudio da bude drugačije” – seća se Dragana.

Usledili su svakodnevni telefonski pozivi, koji su podgrevali emocije i jačali Draganinu odluku da svoj život spoji sa Tonijevim. Nakon godinu i po dana platonske ljubavi, Dragana je spakovala kofer i doletela u Beč, kod Tonija. Došla je da ostane, zauvek. Ako pitate Draganu Mirković koji je najromantičniji način da mladić zaprosi devojku, reći će vam:

“U kolima, na semaforu, za vreme crvenog svetla, dok smo čekali da se upali zeleno.”

Tako je, zaista originalno, Toni Bijelić zaprosio Draganu Mirković. Venčali su se posle mesec dana, 28. septembra 2000. godine u Beču. Ove jeseni će da slave dve decenije braka.

Antonije Toni Bijelić je rođeni Bečlija. Potiče iz porodice Tonija Bijelića starijeg, koji je poznati biznismen u Austriji. Bavi se veoma uspešno građevinarstvom, prodajom automobila i vlasnik je kompanije “Majbah” u Beču. Njih dvoje su dobili sina Marka, a zatim i kćer Manuelu. Dragana danas uživa u ulozi supruge i majke.

“Nikada u životu nisam bila srećnija i ostvarenija. Ako me pitate da li verujem u bajke – odgovoriću vam da ja živim u bajci” – iskrena je Dragana Mirković.

Deo te njene ispunjenosti, ostvarenosti i sreće jesu i brojne aktivnosti koje Dragana Mirković sa svojom porodicom sprovodi kroz pomoć srpskoj zajednici. Održala je bezbroj humanitarnih koncerata, verovatno više od pedeset u svojoj umetničkoj karijeri, ali napomenućemo samo neke od njih poslednjih godina – Beograd (2010), Zenica (2012), Kruševac (2012), Kraljevo (2013), Blace (2015), Aleksandrovac (2015), Klokot, Kosovo i Metohija (2017)…

“Darivanje i pomoć mom narodu je emotivan snažan osećaj ljubavi, o kome ne treba javno da se mnogo govori. Kad daruješ druge, daruješ i sebe zadovoljstvom, koje mene i moju porodicu čini srećnom” – rekla je jednom prilikom Dragana Mirković, željna da njena humanost ostane diskretna, kako ne bi ličila na hvalu.

Zato smo se poslužili zvaničnim podacima Kancelarije Dragane Mirković u Beču, koja vodi evidenciju o svim humanitarnim aktivnostima, jer to zahtevaju austrijska državna administracija i srpska etika.
“Dragana Mirković je zajedno sa suprugom Tonijem Bijelićem, donirala pet miliona dinara za pomoć ugroženima u poplavama u Srbiji i Bosni tokom 2014. godine. Ova suma je data za unesrećene ljude samo dva dana nakon što je gospodin Toni Bijelić sa ekipom njihove televizije “DM sat” dopremio iz Beča dva kombija sa hranom i garderobom u smeštajni centar na Beogradskom sajmu.”

Kako se svake godine održava trka milijardera pod nazivom “The Challenge”, a na inicijativu Dragane Mirković i njenog supruga Tonija Bijelića, organizatori su promenili rutu, pa je jedna etapa trke “Challenge 2015” prošla kroz Srbiju. Kako je sam gospodin Toni bio učesnik ove međunarodne trke, Dragana Mirković je na Kalemegdanu organizovala doček za sve učesnike i prikazala Srbiju u najboljem svetlu.

“Uz to, Dragana Mirković je 2018. godine održala humanitarni koncert u enklavi Klokot, a potom je kupila i poklonila 200 kompleta udžbenika, za decu koja žive u ovom mestu na Kosovu i Metohiji” – piše u zvaničnim dokumentima Kancelarije Dragane Mirković u Beču.

Kao prava zvezda humanosti, koja ne želi sebe da veliča i koja ne koristi estradu da svoju promociju kao humaniste, Dragana Mirković se pridružila drugim humanim ljudima i njihovim organizacijama. Član je i aktivista Organizacije osoba sa invaliditetom “Potencijal”, Fonda princeze Katarine Karađorđević, Humanitarnog fonda RTS-a. Učesnik je akcije “Veliko srce” za pomoć osobama sa invaliditetom. Jednom prilikom u toj akciji je sakupljena pomoć od 2,4 miliona dinara.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More