Vučić i patrijarh Irinej zabrinuti zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC

Foto: printscreen/ youtube
106

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom Irinejom, nakon čega je javnosti upućeno zajedničko saopštenje dva kabineta.

Predsednik Republike i patrijarh Irinej izrazili su veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju, prenosi Blic.

Vučić i patrijarh Irinej izrazili su nadu da će naš narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima, kako se ističe, niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

Patrijarh Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima.

Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve, ukazuje se u saopštenju.

Predsednik Vučić je pružio punu podršku patrijarhu Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC.

Izrazio je uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More