Lista: Kada će koja evropska zemlja otvoriti granice

(AP Photo/Ronald Zak)
4,551

Evropska komisija usvojila je paket mera koji bi trebalo da obezbedi povratak turizma i putovanja ovoga leta, odnosno otvaranje evropskih granica, ali uz insistiranje na na neophodnosti limitiranja kontakta između putnika kao putnika i transportnih radnika što uključuje i samanjenje boroja putnika tamo gde je to moguće, nošenje zaštitnih maski i posebne protokole u slučaju pojave putnika sa simptomima bolesti.

Na čitavom kontinentu su još od marta zatvoreni muzeji, plaže i hoteli, a iako stručnjaci upozoravaju na mogući novi talas koronavirusa, EU će pokušati da spase evropski turizam, piše Nova.rs.

Neke evropske države već su počele da same sprovode planove na nacionalnom nivou za otvaranje granica, a Evropska komisija je apelovala na mogućnost ponovnog neograničenog i slobodnog kretanja na teritoriiji bloka.

Evropska komisija preporučila je da se otvaranje granica unutar Evropske unije sprovede u dve faze.

Prva bi se odnoslila na uspostavljanje slobode kretanja delimičnim ukidanjem restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama, a zatim bi usledilo i “opšte” ukidanje restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama.

Kada je u pitanju mera uvođenja karantina za građane EU koji putuju unutar Šengena, u Evropskoj komisiji ocenjuju da je odluka o tome u nadležnosti samih država, ali i ukazuju na to da je ”cirkulacija virusa u zemljama EU slična” i da dolasci građana iz drugih EU članica neće uticati na epidemiološku situaciju i bez primene karantina.

Pravila EU nalažu da putnici kojima su otkazane karte za prevoz ili celokupni aranžmani imaju pravo na izbor nadokande kroz povraćaj novca ili vaučere, kažu u Evropskoj komisiji. U Briselu naglašavaju da bi prihvatanje vaučera svakako pomoglo aviokompanijama i drugim o turističkim prevoznicima i organizatorima da ostanu likvidni u trenutnoj krizi, ali i dodaju da to ne sme biti i jednina opcija koja se nudi putnicima.

Navodi se da bi vaučere trebalo učiniti ”atraktivnijim” za građane tako što bi im se produžio rok upotrebe na najmanje 12 meseci, dodala fleksibilnost, omogućilo prenošenje na drugu osobi, ali i dodale neke od usluga.

“Baltički mehur“

Letonija, Litvanija i Estonija od 15. maja otvaraju međusobno granice za svoje građane i time će formirati svojevrstan, kako su ga nazvali, „baltički mehur”. Ove tri zemlje međusobno su se dogovorile da su uspešno zaustavile virus na svojim teritorijama i da je prelazak njihovih građana preko granica bezbedan. Za građane ostalih zemalja biće obavezan karantin od 14 dana pri dolasku.

Nemačka od subote ublažava mere na granicama

Nemačka vlada odlučila je da od subote počne sa postepenim popuštanjem mera kontrole na svojim graničnim prelazima.

Najpre će, kako je najavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u subotu biti ukinuti kontrole na granici sa Luksemburgom, a zatim je Nemačka spremna da ukine kontrolu na granici sa Danskom, čim danska vlada završi konsultacije sa svojim susedima.

Na granici sa Francuskom, Austrijom i Švajcarskom kontrole ostaju do 15. juna.

Karantin od dve nedelje, koji za sada važi za sve osobe koje dolaze u Nemačku, prema najavi Ministarstva, važiće samo još za one koji dolaze iz “trećih zemalja”, a odluku o karantinu donose šefovi pokrajina.

Ministarstvo je saopštilo da od subote ponovo mogu da se koriste svi granični prelazi, pošto su proteklih nedelja za saobraćaj bili otvoreni samo veći prelazi.

I Norveška otvara granice

Norveška će takođe otvoriti svoje granice za građane Evropske unije (EU) koji imaju prebivalište u toj skandinavskoj zemlji ili rođake koje žele da posete.

Ministarka pravde Monika Meland izjavila je danas da se Norveška otvara za građane iz Evropskog ekonomskog prostora koji obuhvata zemlje članice EU, Veliku Britaniju, Island i Lihtenštajn. Meland je rekla da to znači i da će sezonski radnici imati priliku da uđu u Norvešku.

Španske vlasti planiraju da granice ostanu zatvorene za većinu putnika iz inostranstva do jula kako bi izbegle pojavu drugog talasa koronavirusa, prema navodima dva neimenovana izvora iz Ministarstva spoljnih poslova.

Kopnene granice sa Francuskom i Portugalijom zatvorene su od sredine marta kada je proglašena vanredna situacija radi borbe protiv pandemije.

Mere karantina ističu 24. maja, kao i vanredno stanje, ali i jedno i drugo se može produžiti. U svakom slučaju, ograničenja vezana za putovanja biće verovatno na snazi mnogo duže u odnosu na 24. maj, bez obzira koliko je turizam važan za špansku ekonomiju, rekli su neimenovani izvori Rojtersu.

Da bi sprečila novi talas zaraze od putnika iz inostranstva, vlada proučava načine kako da iskontorliše ko može da uđe u zemlju.

“Dva modela su predložena – ili sanitarni koridori ili medicinsko testiranje”, istakao je izvor.

Majorka, s druge strane, poručuje da će sezonu otvoriti u julu, ali prvi će dozvolu za letovanje dobiti stanovnici Nemačke i Austrije, a pitanje je da li će stanovnici Velike Britanije ovog leta dobiti pristup ovom letovalištu, inače veoma popularnom među Britancima.

Hrvatska već otvorila granice

U tišini, Hrvatska je pre četiri dana neformalno otvorila svoje granice za turiste, iako je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović juče najavio da će Evropa na nivou cele Unije tek danas doneti odluku o tome kako će se ovog leta obavljati turistički promet.

Ovako nešto moglo se i naslutiti još juče tokom redovne konferencije Štaba civilne zaštite, kada je šef Štaba Božinović na pitanje novinara potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezervisan turistički smeštaj – zapravo bez problema mogu da uđu u zemlju.

Ministarstvo turizma Štabu civilne zaštite poslalo je dopis u kojem predlaže da se stvar formalno-pravno i “legalizuje”, odnosno da se u uslove prelaska granice za strance doda kako “strani državljani granicu mogu preći ako poseduju potvrdu rezervacije smeštaja u smeštajnom objektu”, a ta bi se potvrda, bude li inicijativa prihvaćena, odnosila na sve – hotele i ostale vrste smeštaja, uključujući zakup u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu rezervacije u luci ili vaučer putničke agencije.

Šef istarskog Štaba civilne zaštite Dino Kozlevac kaže da od pre četiri dana nema više obvezne mere samoizolacije pri ulasku u zemlju.

“Svi stranci koji dolaze u Hrvatsku dobiju samo letak kako se moraju ponašati. Nema više provere, nema više samoizolacije. Jedina mera kontrole je samodisciplina i samoodgovornost stranaca koji imaju pravo da dođu i naših državljana i tu očekujem probleme jer može vrlo lako doći do ulaska koronavirusa i to može stvarati probleme sistemu”, rekao je Kozlevac.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More