Kon o proceduri ulaska i izlaska i Srbije i testiranju

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC
4,876

Epidemiolog Predrag Kon objasnio je proceduru pri ulasku i izlasku iz Srbije. On je rekao da “kad mi putujemo, to će zavisiti od zemlje u koju putujemo, kao i da se za sada ne može putovati u EU bez posebnih odobrenja.

– Što se tiče ostalih, zavisi od mogućnosti saobraćaja. Ukoliko budu tražili test, moći će u Srbiji i biće određene laboratorije u Srbiji i cena od strane nadležnih. Neće biti besplatnog testiranja, to nije ni za očekivati u ovoj situaciji – rekao je Kon.

Kako je rekao, strani državljani koji ulaze moraju da imaju odobrenje od vladine komisije, koje dobijaju u ambasadi ili konzulatu i moraju da imaju sa sobom test, koji nije stariji od 72 sata, PCR test kojim potvrđuju da su negativni, prenosi Blic.rs.

– Kada dolaze u Srbiju, srpski državljani mogu ili da imaju test koji nije stariji od 72 sata, a druga mogućnost je da idu u samoizolaciju 14 dana. Oni mogu uvek da se testiraju i plate, a to neće imati uticaja na samoizolaciju, jedina mogućnost da izbegnu je da imaju test pri ulasku – rekao je Kon za N1.

Što se tiče cene samog testa, Kon kaže da se na Kriznom štabu pominjalo 6.000 dinara, ali da na to ide niz dodatnih poslova.

– Koliko košta sama usluga, očekuje se da će biti uvećano za taj iznos. Cenu će da formiraju nadležni, a zavisi i od samih laboratorija koje imaju svoje cenovnike. Ima 12 laboratorija gde može da se radi PCR, pitanje da li će sve da se prijave. Svi privatnici koji hoće da rade, mi nemamo privatne laboratorije sa takvim potencijalom, ako bi se i pojavile, morale bi da prođu validaciju i da se prijave i registruju da mogu to da rade – navodi Kon.

Srbija će 1. juna u potpunosti otvoriti granice za protok ljudi sa četiri zemlje iz okruženja – Severnom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom.

Darija Kisić: Ništa od besplatnog testiranja: Ovo su uslovi pod kojima će moći da se uđe u Srbiju

Govoreći o odlasku na letovanje u inostranstvo, Kon kaže da najveću sigurnost oseća u Srbiji.

– Zemlje uglavnom imaju PCR test, ali je teško reći kako ćete da se vratite ako negde odete – rekao je on.

“Zaštitna oprema je obavezna”! Dr Kon objasnio kako će izgledati putovanje AVIONOM

Izvor Blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More