Poverljivi podaci o najistaknutijim albanskim špijunima osvanuli na internetu

FOTOI: Blick
415

LONDON – Albanija, članica NATO, slučajno je na internetu objavila osetljive informacije o svojim najistaknutijim obaveštajcima, objavio je „Independent“.

Britanski list navodi da su objavljena njihova imena, koje automobile voze, koja im je operativna uloga, gde su sve putovali, kao i svakodnevne navike i konstatuje da bi Albanija zbog ovoga potencijalno mogla da snosi posledice.

Podaci o njihovim platama i troškovima, kako tvrdi list, objavljeni su na sajtu albanskog Ministarstva finansija i otkrivaju detalje u vezi sa prihodima obaveštajne službe, uključujući i lokacije oficira na terenu, isplate gotovog novca, pa čak i gde idu kod zubara.

Izveštaj pokazuje imena i brojeve identifikacionih dokumenata agenata službe, poznate kao ŠIŠ, koja deluje u Albaniji i izvan te zemlje, uključujući dvojicu koji imaju „osetljive pozicije“ u sedištu NATO u Briselu.

Otkrili su imena najmanje osmorice istaknutih albanskih operativaca, angažovanih u Belgiji, Grčkoj, Italiji, Makedoniji, kao i na Kosovu i Srbiji, navodi Independent.

List navodi da su zvaničnici ŠIŠ priznali osetljivost tih podataka.

Jedan od zvaničnika ŠIŠ je rekao da je princip takav da „sve što radi agencija treba da bude tajna, ali da treba poštovati sva pravila i propise“.

Eksperti za bezbednosti i obaveštajne poslove rekli su da su bili zatečeni ovim slučajem koje bi agente moglo da stavi u osetljivu poziciju, da budu izloženi nadzoru ili da ih ucenjuju „neprijateljske obaveštajne organizacije ili kriminalci koji žele da se infiltriraju u zapadnu Alijansu“.

„Ulazeći u sistem Albanije, oni mogu da uđu i u NATO sistem“, rekao je jedan od opozicionih poslanika u albanskom parlamentu Džemal Ðunkši, koji je inače član Komisije za nacionalnu bezbednost i bivši general-major.

Bivši operativac CIA, upućen u rad ŠIŠ, opisao je ovaj slučaj kao „birokratsku katastrofu zbog koje mogu da budu ugroženi i životi“.

Neimenovani portparol NATO nije želeo da komentariše pitanja koja se tiču obaveštajnog rada.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More