Počela provera kolektivnog imuniteta: Testirana prva porodica u Srbiji, ovo je procedura

(AP Photo/Alessandra Tarantino)
1,670

Počela je provera našeg kolektivnog imuniteta. U Beogradu je u ponedeljak testirana prva porodica. Profesorka Medicinskog fakulteta Tatjana Pekmezović, vođa studije, rekla je za RTS da je planirano da do kraja juna bude testirano 7.000 porodica.

Tatjana Pekmezović rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da su počela pozivanja porodica za testiranje koje će se raditi narednih dana. U Beogradu je testirana prva porodica.

Odziv građana je, kaže, zadovoljavajući.

“Ovakva istraživanja nisu česta u našoj populaciji, ali je to neophodno u ovom trenutku i čvrsta je preporuka SZO, koja je dala metodologiju da bi rezultati bili uporedivi u više zemalja. Trenutno se studije sprovode u mnogim zemljama sveta”, rekla je Pekmezovićeva.

Neki građani su zabrinuti, a neki imaju strah da će se zaraziti ako dođu na testiranje. Zbog toga se epidemiolozi koji pozivaju građane obučeni da građanima pruže sve relevantne informacije, navodi vođa studije.

“Oni koji su neodlučni imaju dva-tri dana da razmisle, posavetuju se sa članovi porodice ili izabranim lekarom”, navela je Pekmezovićeva.

Ukazuje da će se istraživanjem odrediti nivo antitela na virus.

“Ako ima antitela, znači da je osoba bila u kontaktu sa virusom i da je zaradila imunitet na bolest. Koliko je dugo to vreme, to je nepoznanica i jedno od vrućih pitanja za buduća istraživanja. Ako nema specijalnih antitela na virus, znači da je osetljiva i stalno to mora da ima na umu i da se pridržava preventivnih mera”, ukazuje prof. i vođa studije.

Ukoliko porodica koja živi na selu prihvati da učestvuje u studiji, i iz bilo kog razloga ne može da dođe u nadležni zavod za javno zdravlje, ekipa zavoda će izaći na teren.

Planirano je da do kraja juna bude testirano 7.000 porodica.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More