Tuga u evropskim školama! Sve više liče na zatvore, deca sede odvojena trakama a roditelji se bune! (FOTO, VIDEO)

(AP Photo/Thibault Camus)
275

Dilema stručnjaka danas nije u tome šta je za decu bolje, već šta je štetnije za njihovo mentalno zdravlje ─ ostati u izolaciji ili ići u školu, koja danas u Francuskoj, mnoge roditelje podseća na zatvor.

(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Iako je Francuskoj od utorka otvoreno oko 80 posto osnovnih škola i vrtića, a odluka o povratku srednjoškolaca će biti doneta do kraja nedelje, izgleda da ni sami promoteri ideje o povratku u klupe nisu sigurni da je inicijativa bezbedna po zdravlje najmlađih. Ministar obrazovanja Francuske kaže ─ „Društvo bez rizika ne postoji, i izlazak napolje nosi sa sobom mnogo rizika, isto kao i sam život”.

U svakom slučaju, slike koje stižu iz francuskih škola su tužne. Obrazovne ustanove ni najmanje ne liče na one na koje smo navikli. U učionicama se ne može nalaziti više od 15 učenika i sva deca sede zasebno, odvojeni trakama.

(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Na podu stoje markeri koji ukazuju učenicima u kom pravcu mogu da se kreću. U dvorištima su nacrtanja polja u kojima stoji po jedno dete.

Nova pravila zabranjuju bilo koju vrstu igre koja uključuje kontakt između dece, a spisak pravila je poduži: obavezna je dezinfekcija kreda i drugog školskog pribora, a đaci će ruke morati da peru po dolasku i pri odlasku iz škole, posle svakog odlaska u toalet, pre i posle svakog jela, posle igre, posle izduvavanja nosa, kašljanja ili kijanja i posle upotrebe zajedničkih predmeta. Deca neće morati da nose maske koje su obavezne za učitelje i sve zaposlene u školskim ustanovama.

Ova odluka države izazvala je polemiku u društvu, jer se kosi sa preporukama društva pedijatara. Javnost je uzburkala i kontroverzna izjava ministra obrazovanja Žana Mišela Blankera koji je za kanal Jurop 1 rekao „Veći rizik je ostati kod kuće nego ići u školu”, i dodao: „Ne možemo svi ostati na kauču i čekati da se pojavi vakcina”.

Oglasila se i Asocijacija gradonačelnika Pariskog regiona koja je napisala otvoreno pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u kome ga moli da odloži otvaranje škola i ovu odluku proglasi prevremenom.

U sličnoj situaciji je i Velika Britanija koja planira da decu vrati u škole od prvog juna. Predlog za otvaranje obrazovnih ustanova stigao je  u nedelju od Boriss Džonsona, koji je istakao da zemlja nije spremna da izađe iz karantina ali da bi mogla decu da vrati u škole od prvog juna.

Ova izjava izazvala je veliki otpor kako političara iz Severne Irske, Velsa i Škotske, tako i zabrinutih roditelja. U zajedničkoj akciji na socijalnim mrežama roditelji su kačili fotografije praznog Parlamenta i odgovorili premijeru da će se njihova deca vratiti u klupe kada se i poslanici vrate u svoje.

Najveći savez učitelja u Britaniji, Nacionalna unija obrazovanja, smatra da je ovaj raspored „nepromišljen i nesiguran”. Dodaje se da su planovi premijera stvorili dodatnu nervozu među učiteljima jer je potpuno nejasno kako će se u školama postići dovoljan nivo distanciranja među decom.

Izvor Sputnik Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More