“Test na licu mesta se i ne prihvata baš”! Stigli iz Francuske u Srbiju, ovo je detaljno svedočenje!

(AP Photo/Jens Meyer)
14,042

Poslednjih dana nam se mnogi od vas javljaju sa pitanjem da li je moguće sada automobilom otići u Srbiju iz Francuske ili neke od zapadnih zemalja. Naravno do danas nismo mogli da vam damo odgovor i samo smo mogli da nagađamo. Ovoga puta imamo detaljnu priču jedne naše porodice koja je sa svoje dvoje dece krenula put Srbije automobilom u utorak.

U pitanju je bivši vaterpolista i sadašnji trener ekipe Noisy le Sec, Milo Žmukić, njegova supruga Nataša i dve ćerke od 8 i 13 godina. Poznato je da su unutrašnje granice između zemalja članica Evropske unije zatvorene, ali i one spoljašnje. Ipak ova četvoročlana porodica je uspela da stigne u Srbiju. Evo na koji način, piše portal Svi Srbi u Parizu.

Za odlazak u Srbiju, porodica Žmukić je zatražila sve potrebne dozvole od ambasade Srbije u Parizu za odlazak automobilom za Srbiju. Dozvolu je dobila Nataša i dve ćerkice, ali pošto je otac državljanin Crne Gore, on je morao da se obrati ambasadi Crne Gore u Beogradu koja traži odobrenje za svog državljanina. Dozvolu za njega je morala da da posebna Covid komisija a ona se odnosi na tranzit ili ostanak na teritoriji Republike Srbije u zavisnosti od zahteva.

Nataša je za naš sajt objasnila kako je put protekao i kako se sve desilo.

Kakva su vam sve dokumeta trebala pre polaska?

Od ambasade smo dobili dozvolu za put, na kojoj je pisalo kroz koje zemlje ćemo proći i u kojim zemljama smo najavljeni (u našem slučaju Nemačka, Austrija i Mađarska) i informaciju da smo najavljeni za ulazak u Srbiju 13.maja na graničnom prelazu Horgoš. Zbog toga smo morali ubrzo da krenemo. Nismo uradili test na Covid i tako smo krenuli ».

Šta se desilo na izlasku iz Francuske?

Prvo zaustavljanje je bilo kod Bade Badena, improvizovana granica i policija koja nam je tražila francuske papire i srpske pasoše. Uz par pitanja, prošli smo i nastavili dalje. Saobraćaja nema mnogo kroz Nemačku. Ima kamiona, ali nema gužve. Nema puno benzinskih pumpi otvorenih, one koje jesu u Nemačkoj insistiraju na nošenju maski ili bar nekih marama preko nosa i usta. Hrane nema sem one na pumpi sto može da se nađe.

Posle Nemačke je na red došla Austrija.

Na ulazak u Austriju smo samo rutinski zaustavljeni na granici i bez većih problema i zahteva smo prešli istu. I kroz Austriju je problem naći pumpu na kojoj bi se uzela vinjeta, jer apsolutno ništa nije radilo. Zbog toga savetujemo svima koji se usude da idu na put da imate dovoljno goriva i hrane, pogotovu oni koji putuju sa decom kao mi.

Posle lepog i mirnog putovanja kroz Austriju na red je došla granica sa Mađarskom i ulazak u tu zemlju.

Kontrola na granici za ulazak u Madjarsku je bila najozbiljnija. Na granici vas ispitaju gde i kuda idete i tu dobijete nalepnicu na šofersajbni na kojoj piše da ste samo u tranzitu. I samo na takvim stajalištima i pumpama možete stati. Pumpe su podeljene na lokalno stanovništo i za sve koji su u tranzitu. Policija stalno kontroliše predviđena stajališta i proverava sve koji se tu nađu. U Mađarskoj na putu ima dosta radova pa je zbog toga bilo i zastoja.

Kada ste stigli na mađarsko-srpsku granicu i kako je izgledao prelazak granice i ulazak u Srbiju?

Na Horgošu smo stigli juče oko 10:30h ujutru. Tamo je bila već grupa automobila ispred nas koji su proveravani i kojima smo se priključili kada su videli da imamo sva pisma i potrebnu dokumentaciju.

Policija uzme vaše pasoše i papire koje imate i tu se čeka neko vreme. Za to vreme možete izaći iz kola, i tada se čuju situacije drugih ljudi. Pa tako smo pričali sa ljudima iza nas koji su krenuli iz Nemacke sa urađenim testovima. Bračni par sa bebom od 6 meseci (oba roditelja nasi državljani, ali ne i beba jer se rodila u Nemačkoj i ima nemačko državljanstvo) su bili ostavljeni sa strane dok nisu dobili odobrenje za ulazak bebe. Na kraju su ga dobili i ušli sa nama u Srbiju, ali tek posle dosta poziva i urgiranja ministarstvima sa nekoliko strana. Ono što je bitno da napomenem je da je policija više puta naglašavala da bez dozvole za ulazak stranaca ili bez naših papira nije moguć.

Da li je na granici bilo autobusa?

Prolazak putnika autobusima izgleda tako sto svi oni izadju iz autobusa, uzmu svoje strvari i pešaka jedan po jedan prolaze granicu, nakon provere dokumentacije.

Pošto vi niste imali urađen test na Covid šta vam je na tu temu rečeno prilikom ulaska u Srbiju?

Na prolasku granice dobijete papir sa brojem vašeg slučaja, broja telefona gde da se prijavite i tu dobijate dalje instrukcije. Ljudi iz Nemacke iza nas, koji su imali test uradjen, su isto kao i mi dobili 14 dana kućne samoizolacije. Dan pre nas je gospodin iz Francuske isto tako prošao, uprkos tome što je imao urađen test. Tako da se test na licu mesta i ne prihvata baš. Ali dok smo prolazili granicu, čuli smo intervju jednog zaposlenog lica da su upravo dobili odobrenje da priznaju te testove. E sad da li i kada i kako će to proći i početi? Ne znam.

Zašto ste vi niste testirali u Francuskoj pre polaska?

Zbog nedostatka vremena ali i zato jer smo želeli da se testiramo u Srbiji. Za sada smo zvali te brojeve telefona ali se niko ne javlja. Tako da dalje instrukcije nemamo, policija nas je danas kontaktirala da nas proveri i vidi jel sve u redu. Ali ono sto smo čuli od Kliničkog centra je da će individualno testiranje početi od ponedeljka. Cene se pominju 6000din ili 6000din + troškovi, ali baš niko ne zna tačno da kaže koliko. Pored toga sto se ne zna cena, nije moguće ni naći gde bi test uradili. Ono čemu se mi nadamo je da će biti ta opcija da se nakon testiranja ukida mera izolacije.

Bilo je reči da možete u Srbiju jedino orgnizovanim konvojima. Da li znate nešto više na tu temu?

Znamo za vaterpolo igrača iz Srbije koji je otišao konvojem pre tri nedelje, ali preko Italije. Tu je organizacija malo drugačija. Konvoj iz Francuske se spaja sa konvojem iz Italije. Pa tako putnici dobiju vreme kada da dodju ispred Mont Blanc tunela, gde zajedno ulaze u Italiju. Sledeća stanica je bio Trst u 17:30h, gde zajedno ulaze u Sloveniju, gde ih čeka policijska pratnja i sprovodi do granice sa Hrvatskom. Kroz Hrvatsku su išli kako je ko hteo, ali su bili najavljeni za Batrovce za 5h ujutru( tada je još uvek bio policijski čas, pa su tek od tada mogli da uđu u zemlju). On je stigao kući, dobio 14 dana kućne izolacije, testiran je bio po dolasku u Kikindu, ali je i dalje dobio 14 dana da bude u kući.

Znači da postoji mogućnost i preko Italije da se stigne do Srbije?

To su dve rute koje ambasada može da vam obezbedi, s’tim da je preko Nemacke, Austrije i Mađarske moguć pojedinačan put, dok Italija, Slovenija i Hrvatska traže da to ipak bude u grupi.

Moram da pohvalim naše službe na granici prilikom ulaska u Srbiju na ljubaznosti.

Izvor Svi Srbi u Parizu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More