Ove tri zemlje međusobno otvorile granice, građani mogu slobodno da putuju

Pixabay
883

Litvanija, Letonija i Estonija otvorile su svoje međusobne granice u ponoć stvorivši tako prvi “putnički mehur” u okviru Evropske unije u nastojanju da pokrenu ekonomije posrnule zbog pandemije korona virusa.

Građani ove tri baltičke zemlje moći će slobodno da putuju u okviru regiona, dok će za putnike iz trećih država biti obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana.

“Baltički putnički mehur je prilika za otvaranje poslova i tračak nade za ljude da se život vraća u normalu”, rekao je litvanski premijer Saulus Skvemelis.

Odluka baltičkih zemalja došla je u trenutku dok Evropska komisija nastoji da ubedi 27 članica EU da ponovo otvore unutrašnje granice.

Nijedna od baltičkih zemalja nije u sredu imala više od sedam novih slučajeva, a u celom regionu od korona virusa umrlo je manje od 150 ljudi, prenosi Rojters.

“Baltičke zemlje su bliski partneri sa sličnom epidemiološkom situacijom i njihove ekonomije su dobro integrisane tako da je sloboda kretanja ljudi i dobara veoma važna za region”, rekao je predstavnik EK u Litvaniji Arnoldas Prankevičijus.

Ova zemlja je prva u Evropi proglasila KRAJ epidemije koronavirusa

Restrikcije kada je reč o putovanjima su ublažene između Finske i Estonije, kao i između Poljske i Litvanije, ali samo iz poslovnih ili obrazovnih razloga.

Nemačka pokrajina ukinula karantin za one koji se vraćaju sa putovanja iz ovih država

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More