“Na dugom je štapu”! Srpski lekari predviđaju kraj epidemije (FOTO, VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube/Doktor Srđa Janković
120

Jutros je Slovenija kao prva zemlja u Evropi proglasila kraj epidemije koronavirusa. Tako, građani EU koji doputuju u Sloveniju neće morati u karantin od sedam dana, ali da će i dalje na snazi ostati pojedine mere zaštite. Zanimalo nas je kada će Srbija moći da proglasi kraj epidemije i šta će to značiti u praksi.

“Za odjavljivanje epidemije u Srbiji uslov je da ne bude novozabeleženih slučajeva u periodu koji odgovara dvostrukoj maksimalnoj dužini inkubacije, što u slučaju KOVID-19 iznosi 28 dana”, kaže za Nova.rs imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković.

On dodaje da nije moguće dati preciznu prognozu o tome kada bi epidemija u Srbiji mogla da bude okončana, “ali se možemo nadati da će do toga doći tokom leta”, kaže Janković.

Međutim, on upozorava da kraj epidemije neće značiti ukidanje svih preporuka i mera zaštite.

“Dokle god je u toku pandemija, odnosno dokle god virus postoji u svetu, neophodno je sprovoditi dalje mere predostrožnosti protiv njegovog unošenja i potencijalnog novog širenja”, zaključuje Janković.

Radovanović: Epidemija će trajati i za vreme izbora

Epidemiolog Zoran Radovanović za Nova.rs podseća da je u Srbiji na snazi epidemija od većeg epidemiološkog značaja i da on očekuje da će na 28 dana bez novih slučajeva zaraze inkubacije morati još da se čeka.

Foto:Youtube Printscreen N1

“Nama je to na dugom štapu, još jedno mesec i po dana ćemo čekati”, procenjuje Radovanović i kaže da će epidemija verovatno još trajati i na dan održavanja izbora, 21. juna.

Iskusni epidemiolog ističe da se za vreme zvaničnog trajanja epidemije mere i odluke mogu usklađivati prema situaciji i prema regionu.

“Može da se desi, na primer, da se negde na jugu, u Vlasotincu, pojavi žarište, a da je u Vojvodini potpuno relaksirano “, objašnjava Radovanović.

Kada se stvore uslovi za kraj epidemije, to smatra naš sagovornik, neće mnogo toga izmeniti u praksi, jer ćemo se verovatno i pre toga “vratiti još normalnijem životu”.

“Odjava epidemije je jedan zakonski čin. Nakon toga ostaje predostrožnost i ostaje na nivou saveta, pa kako ko hoće”, kaže Radovanović.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More