Da se o povratnicima ne priča kao o prenosiocima COVID-19 (anketa)

Tanjug/ AP Photo/David Zalubowski)
602

Proglašenjem pandemije virusa COVID-19 u martu 2020. godine od strane Svetske zdravstvene organizacije, svet je osvanuo u potpuno novim okolnostima. Nešto što je u početku ličilo na izolovani i lokalni zdravstveni problem vrlo brzo je dobilo razmere globalne zdravstvene, ekonomske i socijalne krize.

Situacija je primorala vlade brojnih država na primenu mera koje su imale za cilj suzbijanje širenja virusa, zaštitu građana i zdravstvenog sistema, a jedan od efekata tih mera je bilo i ograničenje mobilnosti građana. Do kraja marta 2020. godine, 91% svetske populacije našlo se u zemljama čije su granice bile potpuno ili delimično zatvorene, a mnogi među njima su pandemiju dočekali van granica svoje države.

Od samog izbijanja pandemije u Srbiji, u javnosti se govorilo o građanima koji su se vratili u zemlju, pri čemu su procene o broju povratnika išle i do 400 hiljada. Reakcije države su se kretale od molbi upućenih građanima da se ne vraćaju u zemlju, preko označivanja povratnika kao pretnje za javno zdravlje i nejasnih instrukcija oko obavezne samoizolacije, pa sve do aktivnog angažovanja oko repatrijacije – omogućavanja državljanima da se vrate u Srbiju – i organizovanja posebnih avionskih linija koje su skupljale naše ljude zarobljene na aerodromima širom sveta.

Uprkos pažnji koju su mediji posvetili ovoj temi, osim sporadičnih javnih istupanja građana koji su se našli u privremenim kolektivnim centrima i nekih predstavnika dijaspore, do sada nije bilo celovitih informacija i svedočenja o poziciji u kojoj su se našli građani koji su se vratili u zemlju, kao i o razlozima njihovog povratka.

Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu od sredine aprila sprovodi istraživanje usmereno na građane Srbije koji su ušli na teritoriju Srbije neposredno pre ili nakon izbijanja pandemije virusa COVID-19, bilo da su prethodno živeli ili boravili u inostranstvu ili da su se zatekli van zemlje na putovanju (turističkom, poslovnom, itd.). Istraživanje treba da doprinese boljem razumevanju načina povratka u zemlju, ukaže na iskustva i probleme sa kojima su se suočavali građani u samoizolaciji, kao i da ispita stavove o pandemiji i merama koje su uvedene.

Kao i u svim naučnim istraživanjima, i u ovom istraživanju se ne prikupljaju lični podaci, svi odgovori ispitanika su anonimni i biće korišćeni isključivo za potrebe naučne analize. Institut za sociološka istraživanja poziva sve građane koji spadaju u ciljnu grupu istraživanja da popune upitnik koji se nalazi na sledećoj adresi: https://www.idn.org.rs/limesurvey/index.php/727146

Učestvujte u upitniku i pomozite da se novonastala situacija prilikom dolska naših sunarodnika u svoju matičnu zemlju ne pretvori u njihov progon. Na našoj stranici pratite i rezultate upitnika o čemu ćemo vas uredno izveštavati kao i o svim drugim važnim pitanjima iz Srbije a i širom sveta.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More