“Istinom, pravdom i ljubavlju za slobodu vere”: Episkop Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu (VIDEO)

Youtube printscreen
115

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) pušteni su posle ponoći na slobodu, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske.

Posle puštanja na slobodu vladika Joanikije je došao kod okupljenih građana ispred zgrade tužilaštva , koji su ga pozdravili rečima “živeo vladika”, ” ne dam osvetinje””.

Vladika Joanikije noćas se posle puštanja iz pritvora gde je proveo 72 sata sa još osam sveštenika obratio građanima koji su ga čekali ispred zgrade tužilaštva i uz reči zahvalnosti na podršci poručio da se treba spremiti za dugu borbu za slobodu vere i slobodu i dostojanstvo svakog građanina.

“Nećemo večeras sve reći ni rešiti, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vere, poredak u državi, da se poštuju Ustav i zakon”, rekao je Joanikije, dodajući da sve mere nisu donete u skladu sa ustavom.

On je naveo da borba treba da se nastavi pravim božijim sredstvima – istinom, pravdom i ljubavlju prema otadžbini.

Okupljenima je zahvalio na ljubavi i podršci i zamolio ih da se mirno raziđu.

Naveo je da ne razume pojedine poteze vlasti, ali je istakao da su polacajci tokom pritvora bili više nego korektni i da su se porfesionalno ponašali.

Joanikije je rekao i da je na dan Svetog Vasilija bio organizovan molitveni hod, a ne okupljanje, posle čega se narod razišao.

“Tek su nastali problemi kad se vlast umešala. Žao mi je što naše vlasti ratuju sa Njegošem, a sada i sa Svetim Vasilijem”, rekao je vladika i dodao da je Sveti Vasilije oduvek okupljao svoj narod, a da to čini i sada.

Građani su tokom obraćanja uzvikivali “Živeo vladika”, “Ne damo svetinje”, …, a na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske uživo je prenošeno događanje u Nikšiću.

Sinoć su i u drugim gradovima Crne Gore održana okupljanja u znak podrške Joanikiju i sveštenicima.

Eparhija austrijsko-švajcarska osudila hapšenje vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori

CG: Predat optužni predlog protiv sveštenika

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika Budimljansko-nikšićke eparhije, zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja – okupili se na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima.

To je danas saopštio rukovodilac ODT-a u Nikšiću Stevo Šekarić, koji je naveo da se sveštenicima na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, prenosi RTCG.

On je naveo da je tužilaštvo prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku od 72 sata dok su se okrivljeni nalazili lišeni slobode i zadržani.

Šekarić je naveo da tužilaštvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora za sveštenike, jer za to, kako je rekao, “nema zakonskog osnova, s obzirom na to da je podignut optužni predlog”.

Šekarić je naveo da je propisana kazna za to krivično delo do jedne godine zatvora ili novčana kazna.

Istakao je da je ODT odustalo od saslušanja dva svjedoka.

Episkopu budimljansko-nikšicćkom Joanikiju i osmorici sveštenika sinoć je ukinuto zadržavanje, nakon 72 sata u pritvoru.

Građani su se u znak protest zbog hapšenja sveštenika okupili sinoć u nekoliko gradova.

Presedan u Crnoj Gori: Hapšenje i pritvor vladike Joanikija i sedam sveštenika

Episkop Grigorije: Mnogi bi želeli da vladika Joanikije bude mučenik

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More