Potvrđene sumnje! Evo kako je Tirol postao ŽARIŠTE koronavirusa!

Foto: printscreen/youtube
1,211

U skijaškom centru se zarazio veliki broj domaćih i stranih turista.

Prema toj uredbi vlasti pokrajine Tirol, odnosno opštine Landek trebalo je da sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima korona virusom da pošalju u kućni karantin.

Taj nalog pokrajinske i opštinske vlasti, prema “Profilu“ nisu ispoštovale.

Prema pisanju nedeljnika, kućni karantin je, prema uredbi, bio potreban, nezavisno od toga da li osoba pokazuje simptome ili ne.

Karantin je trebalo nametnuti svim osobama koje su bile u tesnom kontaktu sa 14 Islanđana, koji su posle povratka sa skijanja u Tirolu pozitivno testirana na koronavirus.

O oboljenju svojih državljana Island je obavestio vlasti Austrije i Tirola 5.marta.

Ministarstvo zdravlja Austrije je 29. februara uputilo udredbu svim predsednicima pokrajina i objasnilo kako se moraju ophoditi prema osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

„Ko je u zatvorenom prostoru bio bliže od dva metra osobi koja je zaražena, razgovarao sa njom, rukovao se ili poljubio, morao je biti vođen kao osoba sa visokim rizikom zaraze”, navodi list.

Ukazuje se i da su pokrajine Koruška i Salcburg, prilikom pojave slučajeva zaraze u Pongauu I Bad Klajnkirhajmu, koji su se pojavili gotovo u sličano vreme, mnogo ozbiljnije shvatile nalog Ministarstva.

Takođe “Profil“ tvrdi i da su savezne vlasti po pitanju Išgla reagovale prekasno, jer su tri dana nakon prvog upozorenja iz Islanda, o čemu su obavestile Tirol, dobile dalja upozorenja iz Danske i Norveške, a da izuzev razgovora o tome na Kriznom štabu, nisu preduzele mere.

Vlasti pokrajine Tirol negirale su tvrdnju da su ignorisale uredbu Ministarstva i optužile su list da objavljuje izvešta koji prikazuje iskrivljeno činjenično stanje.

Navode da je uredba 5.marta posle podne izmenjena, i da su delovali u skladu sa promenama.

Tirol ukazuje da je, nakon što su dobili imena hotela u kojoj su bili zaraženi gosti, prošlo već četiri dana od kada su ga napustili, zbog čega je bilo gotovo nemoguće praćenje kontakata.

Austrijski skijaški centar tužiće iz 55 zemalja sveta sa pet kontinenta

Poručuju i da kod turista iz Islanda za vreme njihovog boravka u Tirolu nije bilo niti jednog pozitivnog testa, kao ni kod jednog od njih simptome oboljenja prijavljenih lokalnom lekaru.

Inače u Tirolu će se slučajem Išgl “pozabaviti” posebna komisija pod predsedavanjem bivšeg potpredsednika Višeg suda Ronalda Rorera.

Pored toga čeka se i na odluku državnog tužilašva da li će biti pokrenut istražni postupak protiv predsednika pokrajine Gintera Platera i drugih, nakon što je to zatražilo Udruženje zaštite potrošača, koje najavljuje kolektivnu tužbu.

Kafić u Tirolu krije tajnu žarišta koronavirusa u Evropi, vlasti ćutale

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More