Potpuno elektronski katastar za dve godine

FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
416

BEOGRAD – Srbija će do kraja 2020. imati potpuno elektronski katastar, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović na godišnjoj konferenciji Američke privredne komore “Šesto prolazno vreme – otključavanje reformi?”.

Mihajlović je rekla da će glavne reforme narednih godina u resoru njenog ministarstva biti nastavak reforme u železnicama i Putevima Srbije, tako što će im biti smanjene ili potpuno ukinute subvencije.

“U naredne tri godine planiramo da svedemo subvencije za održavanje putne mreže na nulu”, najavila je Mihajlović.

Ona je podsetila da je započeta reforma Puteva Srbije i da se sada održavanje putne mreže vrši isključivo na osnovu tendera, a ne po preduzećima, odnosno “feudima”, kako je ranije bio slučaj.

“Očekujemo da bude potpuno drugačije i održavanje i naplata prihoda u Putevima Srbije”, naglasila je Mihajlović.

Podsetila je da se, nažalost, prihodi od putarine danas koriste i za održavanje regionalnih puteva, umesto samo za održavanje autoputeva.

Kada je reč o železnici, Mihajlović ističe da železničko preduzeće Kargo ne koristi uopšte subvencije i da je cilj da se i za ostala železnička preduzeća sve više smanje subvencije.

Ona kaže da “Srbija voz” mora još da prima subvencije, ali da bi preduzeća Infastruktura železncie Srbije moglo u narednih tri do pet godina da posluje potpuno samostalno bez subvencija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More