Pomoćnik ministra o pravilima na beogradskom aerodromu: Kada doći i koje su procedure pri dolasku i odlasku iz zemlje

Foto/Printscreen/You Tube
2,280

“Er Srbija” će u poslednjoj nedelji maja početi postupno obnavljanje letova do pojedinih destinacija u regionu. Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić rekao je za RTS da bi na beogradski aerodrom trebalo doći dva sata ranije, kao i do sada. Prosečan broj putnika na dnevnom nivou u maju je 20.000, a za dva meseca imali smo značajno manje nego što bi to bilo u jednom danu u redovnom saobraćaju, uporedio je Ilić.

Kompanija “Er Srbija” planira da obavi prvi let od Beograda do Ljubljane u petak, 29. maja i to kao prva avio-kompanija koja se vraća na taj aerodrom.

Potom će u prve dve nedelje juna, pored Ljubljane, ponovo uspostaviti saobraćaj i do Podgorice, Tivta, Sarajeva, Banjaluke i Skoplja.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Zoran Ilić, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj kaže da su mere zaštite standardne, na prvom mestu je prevencija kontakata, što znači nošenje maski i evenutalno rukavica, a može i vizir ako putnik ima želju da ga ponese.

Printscreen RTS.RS.

Što se tiče tehničkih detalja koji bi pomogli zaštiti od širenja zaraze, Ilić kaže da će biti mesta za dezinfekciju obuće na ulasku u terminal, dezinfekcija ruku biće moguća po toaletima, a obaveza kompanije je da se avion dezinfikuje svakog dana, u skladu sa standardima i preporukama međunarodnih organizacija.

Dolazak i odlazak iz zemlje
Ilić ukazuje da bi na Aerodrom “Nikola Tesla” trebalo doći dva sata ranije, kao i do sada, što će biti dovoljno vremena.

Objašnjava da kada je u pitanju odlazak iz Srbije nema obaveza za testiranjem, ali da pri dolasku putnika u Srbiju, strani državljani moraju da imaju negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata i dozvolu Komisije koja vrši odobravanje ulazaka stranih državljana u Srbiju.

Prema njegovim rečima, naši građani mogu da imaju negativan pi-si-ar test, ali i ne moraju, ali u tom slučaju moraju biti u samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Beogradski aerodrom je bio otvoren za humanitarne letove u vreme vanrednog stanja. Ilić kaže da je “Er Srbija” organizovala 89 humanitarnih letova i više od 8.000 ljudi je prevezeno od uvođenja vanrednog stanja.

Kroz beogradski aerodrom prošlo 14.000 putnika
Ukupan broj putnika, dolazećih i odlazećih, koji je prošao kroz aerodrom je oko 14.000, naveo je Ilić.

“Prosečan broj putnika na dnevnom nivou u maju je 20.000, a za dva meseca imali smo manje nego što bi to bilo u jednom danu u redovnom saobraćaju”, uporedio je Ilić.

Kaže da gubici nisu zaustavljeni. “‘Er Srbija’ na mesečnom nivou, s obzirom na prihod od 300 miliona godišnje, ima 25 miliona umanjenje samo na prihodima, saobraćaj je spao na jedan posto, za dva meseca ukupan promet na aerodromu je polovina od dnevnog, što je ispod jednog procenta”, rekao je Ilić.

Kaže da je to udar na sve u sistemu, odnosi se i na kontrolu letenja, a smanjen je broj preleta i svih aktivnosti koje se komercijalno odvijaju.

Ilić je rekao da nijedan radnik nije dobio otkaz.

Kako se odvijaju letovi
Ilić kaže da je pet letova planirano 21. maja – dva za Frankfurt i tri za Cirih. U principu letovi se odvijaju u skladu sa odobrenim redom letenja u smislu termina kada će se desiti.

“Letovi se realizuju ako postoji takva potreba, preko naših diplomatsko-konzularnih predstavništava naši građani u inostranstvu koji žele da dođu se dogovaraju oko termina, usklađuju se termini, ne obavljaju se redovni letovi jer druge zemlje tako nešto ne omogućavaju”, objasnio je pomoćnik ministra.

Podseća da su u Evropi očekivali da se 15. maja oslobodi prolaz građanima trećih država, van EU.

“Mi smo planirali da se to desi 18. maja, ali Evropa je za još mesec dana to produžila, ali i dalje ostajemo na letovima gde postoji zainteresovanost naših građana da se vrate u državu”, rekao je Ilić.

“Nadamo se da će i u drugim državama krenuti priča u dobrom smeru i da će se otvarati, da ćemo vrlo brzo doći na 20 odsto na dnevnom nivou tokom juna a da se do kraja godine vratimo na nivo pre vanrednog stanja”, zaključio je Ilić.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More