Turci ga tri puta pretvarali u džamiju, ali džabe! Jedan od najstarijih hramova nalazi se u Čačku!

Foto: PrintScreen/YouTube/Hram Vasnesenja Gospodnjeg Čačak
652

Zajedno dele sudbinu staru osam vekova, a kroz istoriju menjali su ime, a božija kuća čak i veru. Sadašnji Hram Vaznesenja Gospodnjeg, prvo je bio manastir, pa su ga Turci tri puta pretvarali u dzamiju, a danas je parohijska crkva. Vreme je uzelo svoj danak, pa je pre dve godine hram obnovljen, nakon čega je usledilo oslikavanje. Nakon pet meseci kupola je dobila potpuno drugačiji izgled i na taj način ostvaren je san svih vernika iz grada na Moravi.

“Kompoziciju Vaznesenja Gospodnjeg oslikao je akademski slikar Radan Radojlović iz Ćuprije. Gospod je oslikan sa Bogorodicom, anđelima i apostolima, ispod je 16 proroka, svaka figura ima pet metara,a na kupoli se nalaze i 16 anđela koji predstavljaju nebeski svet. Na kupoli su predstavljeni jevanđelisti Matej, Marko, Luka i Jovan, a u međuprostorima su događaji koje najčešće proslavljamo, srpske mučenike koji su u novije doba postradali”, kaže starešina hrama Marko Mirković za RINU, prenosi B92.

Ovaj hram jedan je od najstarijih u Srbiji, a podigao ga ja župan Stracimir u 12 veku. Posvećen Presvetoj Bogorodici važio je za jedan od najvažnijih manastira tog doba, a malo ljudi zna da je stariji čak i od Studenice. Koliko je bio važan govori i podatak, da je nakon osvajanja Turaka pretvoren u dzamiju koju su nazivali carskom i osvajačkom.

“Hram se prostire na oko 700 kvadrata, jedna trećina crkve je oslikana, verujem da će se radovi nastaviti od septembra. Jedan je od najstarijih u Srbiji i neophodno je dosta ulaganja. Kada crkva i grad uzjamno lepo sarađuju i žive, kao i duša i telo, onda voljom Božijom se postigne ovakva kupola koja svedoči na ponos srpskom narodu i generacijama koje ostaju iza nas”, kaže starešina.

Vrednost dosadaljšnjih radova je 90 hiljada dinara, a neophodno je još 200.000 da bi oslikavanje u potpunosti bilo završeno. Jedan deo sredstava obezbedili su Grad Čačak i Vlada RS.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More