Naučnici zatečeni! Prvo detaljno istraživanje o efikasnosti maski pokazalo zapanjujuće rezultate!

foto:pixabay.com
1,112

Naučnici sa Univerziteta u Hong Kongu objavili su kako upotreba zaštitnih maski u značajnoj meri smanjuje prenošenje korona virusa, što je već bilo poznato, ali je ovo prvo veliko istraživanje koje je to i potvrdilo.

Ova studija je jedna od prvih koja je proučavala može li nošenje maske da spreči prenosioce korona virusa , bez obzira na to imaju li simptome, da prenesu infekciju drugoj osobi, prenosi Blic Žena.

Na čelu istraživanja bio je profesor Jen Kvok-jung, a testovi su sprovedeni na hrčcima. Naučnici su stavili kavez sa prethodno zaraženim hrčcima u blizini kaveza sa onim zdravim. Između ova dva kaveza stavljene su hirurške maske uz protok vazduha od zarađenih ka zdravim hrčcima.

Rezultati su bili iznenađujući – prenos virusa bio je smanjen za više od 60 odsto onda kada je između kaveza postojala maska. Sa druge strane dve trećine zdravih hrčaka zaraćeno je za nedelju dana otkako su maske sklonjene.

Procenat zaraze pao je na nešto više od 15 odsto kada su maske postavljene na kavez zaraženih životinja i na 35 odsto kada su postavljene na kavez zdravih životinja.

“Jasno je da je najvažnije da zaražene osobe nose maske”, rekao je Jen.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More