Darija Kisić Tepavčević: Do ovoga nije trebalo da dođe!

Nis, 16. aprila 2020.- U Srbiji je danas do 15 sati registrovano jos 445 osoba pozitivnih na virus korona, preminule su jos cetiri osobe, ukupno 103, a do danas su izlecene 443 osobe, saopstila je danas epidemiolog Darija Kisic Tepavcevic.Ona je na pres konferenciji u Nišu rekla da su u poslednjih 24 sata testirani uzorci 3.194 osobe, od kojih je 445 bilo pozitivno na virus korona. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr
4,438

BEOGRAD- Broj obolelih u poslednja dva dana je povećan, ali zbog širenja infekcije u zatvorenom kolektivu, smatra epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i dodaje da se to znatno razlikuje od širenja u opštoj populaciji.

“Kada govorimo o apsolutnim brojevima, došlo je do određenog skoka obolelih u poslednja dva dana, ali je skok na račun širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od epidemiološke situacije sa širenjem u opštoj populaciji”, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Kako ocenjuje, do toga nije trebalo da dođe i to je moglo da se spreči.

Prema njenim rečima, na vreme se reagovalo i bitno je naglasiti da su novootkriveni slučajevi u Vranju uglavnom asimptomatski oblici infekcije i da se ne sprovodi aktivan nadzor nad ovim oboljenjem, ti slučajevi infekcije se ne bi ni otkrili.

Ona je kazala i da sve manje ljudi ima generalno indikaciju za testiranje.

“Jedan od boljih indikatora je da ima sve manje osoba koji zadovoljavaju definiciju slučaja za testiranje”, istakla je ona i dodala da to ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije.

“Imali smo širenje u određenim kolektivima, sprečilo se dalje širenje, ali je uticalo na skok brojeva kada je u pitanju sagledavanje celokupne epidemiološke situacije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Više od dva odsto zaraženih! Najveći porast od ukidanja mera, još 89 osoba pozitivno, preminula jedna!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More