Ministri spašavaju turizam, usvojena deklaracija o zaštiti turista

Foto: Tanjug/ Cecilia Fabiano/LaPresse via AP
78

Šefovi diplomatija EU saglasili su se o potrebi postupnog obnavljanja turističkih aktivnosti i putovanja u EU, rekao je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman, ističući da je potreban oprez uprkos povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“Hrvatskoj je kao turističkoj zemlji u interesu da ima turiste, popuni hotele, ali treba videti na koji način ćemo to moći da učinimo”, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova, po završetku virtualnog sastanka održanog na inicijativu njegovog nemačkog kolege Haika Masa.

Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Nemačke, Austrije, Bugarske, Kipra, Grčke, Italije, Malte, Portugala, Slovenije i Španije saglasili su se da je potrebno postupno obnavljati turističke aktivnosti i putovanja unutar EU, navodi Hina.

Zajednička deklaracija

Usaglasili su zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju “sve preduzetnike u turističkom sektoru da uvedu mere opreza i zaštite turiste kada se omogući njihov dolazak”, rekao je Grlić Radman.

Ističe da se građanima treba omogućiti “sigurno putovanje i siguran povratak kući”.

Grlić Radman kaže da postoji optimizam s obzirom na povoljnije epidemiološke situacije, ali je i dalje potreban oprez.

“Hrvatska se otvara, ali još uvek smo oprezni”, napomenuo je Grlić Radman, prenosi Index.

Ipak, predsednik Svetskog lekarskog saveza Frank Ulrih Montgomeri upozorava na opasnost od preuranjenog otvaranja evropskih granica za turizam, zbog rizika od drugog talasa korona virusa.

“Savetovao bih vladi Nemačke da granice drži zatvorene i to u oba pravca”, rekao je Montgomeri nemačkim medijima.

On je istakao da bi iz zdravstvenih razloga za građane bilo najbolje da ostanu u mestu u kojem žive.

“Taj talas biće teži nego prvi, jer nećemo više biti tako obazrivi”, kaže Montgomeri.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More